České pivo je na Slovensku doma

České pivo upevňuje svoje postavenie vo svete a nemalou mierou tomu pomáhajú aj slovenskí spotrebitelia. Česi síce vyvážajú pivo do 73 krajín sveta, ale slovenský trh je hneď po nemeckom druhý najdôležitejší.

20.04.2015 09:00
pivo, krčma, reštaurácia Foto: ,
Domáce pivo naďalej víťazí, štvrtina z predávaného piva je však už z Česka.
debata (17)

Na Slovensko sa vlani doviezlo 855–tisíc hektolitrov českého piva, každé štvrté až piate pivo, ktoré vypili Slováci, pochádzalo z Českej republiky.

Ešte na prelome tisícročia mali slovenské pivovary veľké ambície. Spotreba piva plynule stúpala a v roku 2002 dosiahla 92 litrov priemerne na hlavu. Očakávalo sa, že do konca desaťročia vypijú Slováci priemerne ročne sto litrov piva, ale tento pivovarnícky sen sa nepodarilo splniť. Opak sa stal pravdou, spotreba začala upadať a klesla o celých 20 litrov.

Odborníci hovoria, že za náhlym úpadkom spotreby boli dva činitele: zvýšenie spotrebnej dane na pivo a nástup nového životného štýlu.

„Zvýšenie spotrebnej dane v roku 2003 prekonávalo slovenské pivovarníctvo desať rokov a až minulý rok sa dá označiť ako prvý, keď prišlo na trhu k stabilizácii,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Pivovary Topvar Miroslava Remenárová.

Ono desaťročie prinieslo dramatický pokles výroby piva. Kým ešte v roku 2002 sa na Slovensku vyrobilo 4,8 milióna hektolitrov piva, v roku 2013 to už bolo len 2,8 milióna hektolitrov.

Spotrebné dane zvyšovalo aj Česko. Urobilo to však až v roku 2010 a zvýšenie bolo miernejšie (tretinové oproti Slovensku). A tak aj dôsledky na výrobu a českú spotrebu piva boli nižšie.

Česi klesli zo 160 na 144 litrov priemernej ročnej spotreby piva na obyvateľa, pričom im štatistiku, ako priznal niekdajší predseda pivovarníckeho zväzu Jan Veselý, vylepšovali zahraniční turisti.

„Hoci spoločný československý štát významne ovplyvnil slovenskú pivnú kultúru – v minulosti to bola dvojročná vojenská služba mladých Slovákov v českých posádkach, kde sa naučili piť české pivo, a dnes sú to študenti na českých univerzitách a robotníci pracujúci v tamojších podnikoch – predsa len vidno aj veľké rozdiely medzi českými a slovenskými spotrebiteľmi,“ všíma si Júlia Hurná, šéfka Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu.

Pád spotreby piva na Slovensku súvisel podľa Hany Šimkovej, hovorkyne spoločnosti Heineken Slovensko, na jednej strane s ekonomickými faktormi, ako bola a stále je pomerne vysoká nezamestnanosť a nižší disponibilný príjem konzumentov piva. Ten však súvisí takrečeno aj s generačnou výmenou spotrebiteľov, ktorá začala uplatňovať nový životný štýl.

„Generácia mladých ľudí, ktorá vyrástla na sladených nápojoch a často sa necháva unášať módnou vlnou miešaných drinkov, napríklad považuje pivo za príliš horký a možno veľmi tradičný nápoj,“ všíma si Hana Šimková z Heinekenu.

Je to skutočne nový fenomén, nielen slovenský, ale takpovediac globálny. Všetky slovenské pivovary naň zareagovali výrobou radlerov – miešaných nápojov z piva a tiež produkciou ciderov, fermentovaných jablčných nápojov.

Lenže pivo stále zostáva pivom. Česi sa presadzujú vo svete aj na Slovensku predovšetkým svojimi ležiakmi. Dovozu na Slovensko nepochybne pomohlo aj zrušenie kvóty, ktorá v deväťdesiatych rokoch obmedzovala import českého piva na pol milióna hektolitrov.

Slováci dnes v skutočnosti vypijú viac českého piva, ako je oficiálny minuloročný dovoz 855–tisíc hektolitrov. Stále totiž na slovensko–moravskom pomedzí ľudia chodia na nákupy potravín, a teda aj piva do lacnejších českých obchodov. Okrem toho sa v pivovare Šariš vyrába aj licenčný český Kozel. A tak sa z celkových okolo 3,8 milióna hektolitrov predaných na Slovensku vypije možno celá jedna štvrtina českého piva.

Pije sa v Česku slovenské pivo? Pije, pretože Zlatý Bažant sa vyrába v licencii, a to nielen v Česku, ale aj v Maďarsku, Rusku a Bielorusku. Je to dnes jediné pivo, ktoré sa aj v menšom množstve exportuje a svetu tak pripomína, že aj Slovensko je krajinou dobrého piva.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #pivo