Malí akcionári sú tiež znepokojení situáciou okolo Váhostavu

Rozhodujúci minoritní akcionári spoločnosti Druhá strategická, a.s. s podielom vyše 8 % sú znepokojení návrhmi v súvislosti s reštrukturalizáciou stavebnej firmy Váhostav - SK, a.s. (Váhostav).

20.04.2015 13:45
debata (11)

Obávajú sa, že štát riešením situácie jednej skupiny dotknutých vážne zasiahne do práv ďalšej skupiny občanov na súkromné vlastníctvo. Tvrdia, že si uvedomujú aj vážnu situáciu veriteľov Váhostavu.

„Jednou z navrhovaných možností je realizácia kapitalizácie pohľadávok prostredníctvom zákona, ktorý spoločnosti prikáže zmenu majetkových pomerov. Tento postup je v príkrom rozpore s ústavou, nehovoriac o trvalom poškodení podnikateľského prostredia,“ informoval v pondelok Roman Murár, konateľ jedného z menšinových akcionárov – bratislavskej spoločnosti Merces, s. r. o.

Za Druhou strategickou nie je len medializovaná osoba Juraja Širokého, spájaného s necelou polovicou akcií spoločnosti, ale aj množstvo minoritných akcionárov s podielom 51 %. Druhá strategická cez firmu Finasist, a.s. ovláda Váhostav. Predsedom predstavenstva všetkých troch firiem je Juraj Široký mladší. Minoritní akcionári sú značne znepokojení pripravovanými zmenami zákonov, ktorých návrhy sa neustále menia, a o ktorých má verejnosť len kusé informácie. „Takýto účelový postup obchádzajúci bežný zákonodarný proces je v príkrom rozpore s princípmi právnej istoty ako základným atribútom právneho štátu,“ uviedol Murár.

Menšinoví akcionári Druhej strategickej vyjadrujú podporu generálnemu riaditeľovi Váhostavu Mariánovi Moravčíkovi za to, že na seba prebral ťažkú úlohu vyviesť spoločnosť z existenčnej krízy a oceňujú „doposiaľ dosiahnuté úspechy v rámci ozdravného procesu“. Druhá strategická je verejno-obchodovateľná spoločnosť, má viac ako šesťtisíc akcionárov, zväčša drobných z kupónovej privatizácie. Pod kontrolou tzv. schránkových firiem je menej ako polovica akcií spoločnosti.

„Minoritní akcionári zároveň apelujú na manažment a predstavenstvo spoločnosti, aby svojou mierou prispeli k sprehľadneniu a zjednodušeniu akcionárskej štruktúry,“ informoval Murár. To by podľa neho viedlo k väčšej transparentnosti, zjednodušeniu a zefektívneniu rozhodovacích procesov a v konečnom dôsledku k predídeniu podobným problémom, akým čelí skupina Druhej strategickej v súčasnosti. Spoločnosť Merces zvažuje kapitálové posilnenie svojej pozície v rámci skupiny odkúpením niektorého z podielov zahraničných schránkových firiem Musgrave a Beacon Holdings Limited z Nového Zélandu.

Spoločnosť Váhostav – SK, a. s. bola založená vo februári 1993 a so svojím predchodcom má vyše šesťdesiatročnú históriu. Základné imanie firmy je 20 mil. eur, jej akcionárom je spoločnosť Finasist, a. s. veľkopodnikateľa Juraja Širokého. Spoločnosť má súčasný názov od apríla 2001, dovtedy fungovala pod menom Prvá slovenská tunelárska, a. s. Sídlo mala najprv v Bratislave, od apríla 2000 v Žiline a od júla 2014 opäť v Bratislave. V spletitej štruktúre vlastníkov Váhostavu sú Druhá strategická, a. s., Prvá strategická, a. s., ako aj štyri schránkové firmy na Novom Zélande a dve na Cypre i päť fyzických osôb z Kostariky.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav