Pente klesol čistý zisk na 70 miliónov eur, investovala aj do médií

Skupine Penta Investments vlani klesol čistý zisk o 30 percent na 70 miliónov eur. Konsolidované výsledky podľa medzinárodných účtovných štandardov v pondelok oznámili zástupcovia Penty na tlačovej konferencii. Aktíva portfóliových spoločností skupiny vzrástla o tri percentá na 6,7 ​​miliardy eur.

20.04.2015 15:56
debata (11)

„Celkovo hodnotíme vlaňajší rok ako dobrý,“ uviedol partner Penty Jaroslav Haščák. Prevádzkový výsledok bol podľa neho medziročne mierne vyšší. Za poklesom čistého zisku podľa neho stáli vyššie odmeny pre kľúčových manažérov firmy, vyššie náklady na holdingový dlh a niektoré ďalšie účtovné kategórie. „Celková stratégia Penty sa nemení, pokračujeme v zužovaní počtu firiem v portfóliu,“ do­dal.

Do nových projektov a modernizácie portfólia firiem Penta v minulom roku investovala 330 miliónov eur. Najväčšie investície Penty smerovali do projektov v zdravotníctve, realitách a do Aera Vodochody. Skupina posilnila v zdravotníctve akvizíciou lekárenských reťazcov Apteka Mediq (Poľsko), SP Diamed, Novolékárna, Harmónia (ČR), troch regionálnych nemocníc a jednej polikliniky (Slovensko). Zároveň vstúpila na realitný trh v Poľsku projektom kancelárskeho centra vo Varšave.

Do ekonomických výsledkov skupiny sa premietol predaj paroplynového cyklu PPC na Slovensku, Penta dokončila predaj spoločností Noves okná a PetCenter.

Prvým dokončeným realitnom projektom skupiny v Česku sa stalo Florentinum, moderná administratívna budova v centre Prahy. Na Slovensku potom Penta otvorila obchodno-zábavné centrum Bory Mall.

Novou investičnou oblasťou sa pre skupinu stali médiá. Na jeseň 2014 Penta investovala do spoločností 7 PLUS, Centrum Holdings, Trend Holding a Petit Press. Tým sa stala jedným z lídrov slovenského tlačeného a internetového mediálneho trhu.

"Ukazuje sa, že stratégia dlhodobých investícií je pre Pentu dobrá cesta. V zdravotníctve tento rok počítame s ďalšími akvizíciami lekární v Poľsku, v Česku vstúpime na trh zdravotnej starostlivosti. Dlhodobosť investícií potvrdzuje fakt, že sme v našich spoločnostiach vlani vytvorili viac ako 700 nových pracovných miest, "uviedol partner skupiny Marek Dospiva.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí najmä v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchodu a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta