Brusel schválil dohodu Maďarska a Ruska o jadrovom palive

Európska komisia schválila dohodu Maďarska a Ruska o dodávkach rádioaktívneho paliva pre jadrovú elektráreň pri meste Paks. Podľa agentúry MTI to v pondelok na tlačovej konferencii oznámil šéf úradu predsedu maďarskej vlády János Lázár.

21.04.2015 06:00
debata (7)

Európska komisia podľa Lázára kabinet premiéra Viktora Orbána oficiálne informovala, že agentúra Euratom, ktorá v rámci Európskej únie schvaľuje dodávky jadrového paliva, dala súhlas k maďarsko-ruskej dohode. Tento súhlas tak odstraňuje všetky prekážky pre plánovanú dostavbu elektrárne Paks, dodal Lázár.

„Teraz už nejde o to, či modernizácia (elektrárne) bude, ale o to, akým spôsobom bude vykonaná,“ ​​povedal ďalej. Zároveň oznámil, že výstavba dvoch nových blokov maďarskej jadrovej elektrárne by sa mala začať v roku 2018.

Lázár však pripustil, že rokovania medzi vládou a Európskou komisiou ohľadom tohto projektu ešte pokračujú. Témou sú obchodné záležitosti a otázky hospodárskej súťaže. Dodávatelia, ktorí sa zapoja do dostavby elektrárne, totiž musia byť vybraní na základe európskych pravidiel verejného obstarávania, čo je podľa Lázára samozrejme „v súlade so zámermi a záujmami Maďarska“.

Šéf Orbánovho kabinetu podľa MTI tiež označil za „veľký úspech“, že sa maďarskej vláde podarilo presvedčiť Európsku komisiu, že maďarsko-ruská dohoda je „skôr zameraná na zvýšenie európskej energetickej bezpečnosti ako na zvýšenie závislosti Maďarska na Rusku“.

Budapešť v marci potvrdila, že mala pre dohodu s Moskvou určité ťažkosti v Bruseli. Lázár vtedy uviedol, že Euratom a Európska únia časť projektu schvaľuje a časť je sporná. Euratom vraj chcel, aby palivo do elektrárne mohli poskytovať aj iní dodávatelia, nielen Rusko.

Financial Times 12. marca s odvolaním sa na nemenované zdroje v Bruseli napísal, že Európska komisia zablokovala predchádzajúci týždeň kontrakt s Rosatomom v hodnote 12 miliárd eur. To komisia ale vzápätí poprela, potvrdila len výhrady Euratomu.

Lázár už koncom marca informoval, že sa Euratom a Budapešť dohodli na tom, že Rusko bude výhradným dodávateľom paliva počas desiatich rokov namiesto dvadsiatich pôvodne dohodnutých Maďarmi a Rusmi.

Maďarsko vlani v decembri uzavrelo s Rosatomom kontrakt na postavenie a údržbu dvoch nových reaktorov s výkonom 1200 megawattov v jedinej maďarskej jadrovej elektrárne pri meste Paks. Dostavbu má z 80 percent financovať Moskva. Kritici poukazujú na to, že dohoda ešte zvýši už tak silnú energetickú závislosť Maďarska na Rusku. Tento rok vo februári kontrakt posvätil maďarský parlament.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #jadrová elektráreň #Rusko #Paks