Británia prikázala ruskému miliardárovi predať plynové polia

Britská vláda nariadila ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi, aby počas šiestich mesiacov predal plynové polia v Severnom mori, ktoré tento rok získal vďaka prevzatiu spoločnosti DEA od nemeckej energetickej skupiny RWE.

21.04.2015 06:29
debata (139)

Upozornila, že ak tak Fridman neurobí, odoberie jeho investičnej spoločnosti Letter One licencie pre ropné polia v oblasti. Britský minister energetiky Ed Davey sa podľa serveru BBC obáva, že ťažba na plynových poliach DEA ​​v Severnom mori by sa mohla zastaviť, ak by západné krajiny uvalili na Rusko ďalšie sankcie pre jeho postup voči Ukrajine.

RWE začiatkom februára napriek odporu zo strany britskej vlády dokončila predaj divízie pre ťažbu ropy a plynu DEA firme Letter One za 5,1 miliardy eur.

Fridmanov podnik sa na prevzatie divízie DEA dohodol už vlani v marci, transakcia sa pôvodne mala uskutočniť do konca minulého roka. V niektorých krajinách Európskej únie sa však pre ukrajinskú krízu objavili pochybnosti o tom, či je správne, aby sa európske ropné a plynárenské aktivity presúvali do ruských rúk.

Nemecká vláda schválila predaj divízie DEA už vlani v auguste. Nemecké ministerstvo hospodárstva vtedy uviedlo, že transakcia bola dôkladne preskúmaná a neboli voči nej vznesené žiadne námietky. Berlín podľa ministerstva predpokladá, že transakcia nebude mať vplyv na bezpečnosť dodávok ropy a plynu.

DEA vlastní podiely v zhruba 190 licenciách na prieskum a rozvoj ložísk ropy a plynu v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike, z ktorých niektoré ale nič neprodukujú a potrebujú rozsiahle investície. Má okolo 1400 zamestnancov a na predminulom prevádzkovom zisku RWE sa podieľala zhruba deviatimi percentami.

Päťdesiatročný Fridman je podľa rebríčka časopisu Forbes 68. najbohatším človekom na svete s majetkom v hodnote približne 14,6 miliardy dolárov.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #plyn