Prokuratúra vstúpila do ozdravenia Váhostavu

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I v pondelok vstúpil do reštrukturalizačného konania spoločnosti Váhostav–SK.

21.04.2015 09:00
debata (14)

Na konanie prokuratúry vyzýval premiér Robert Fico aj opozičné strany. Vo veci sa už vedie aj trestné stíhanie pre možné poškodzovanie veriteľov. Je podozrenie, či sa Váhostav nedostal do reštrukturalizácie vedome tým, že vysúťažil diaľnicu pri Žiline za podnákladové ceny. Pri reštrukturalizácii majú malí veritelia dostať len 15 percent zo svojich pohľadávok a banky ako zabezpečení veritelia 100 percent. Váhostav pritom celkovo dlhuje 104 miliónov eur. Pokyn na konanie dala Generálna prokuratúra ešte 7. apríla.

„Aj v prípade, ak prokurátor po vstupe do konania zistí porušenie zákona, nedisponuje reálnymi právnymi prostriedkami na odstránenie nezákonného stavu,“ upozornila Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

V parlamente v utorok vláda plánuje predstaviť konkrétnu podobu riešení pripravovanej reštrukturalizácie Váhostavu. Najväčší otáznik vyvoláva návrh premiéra Roberta Fica, ktorý pre nevýhodné postavenie živnostníkov ešte minulý týždeň v sobotu ohlásil snahu vlády o prerušenie reštrukturalizácie Váhostavu. Súčasné vedenie Váhostavu upozorňuje, že ak príde k prerušeniu reštrukturalizácie približne na dva mesiace, stavebná firma zváži konkurz.

„Akonáhle prerušíme reštrukturalizáciu, je to koniec a ten koniec bude nezvratný,“ povedal Marián Moravčík, generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav.

Robert Fico v jeho slovách vidí snahu o zastrašenie vlády. „Asi sme naozaj niekomu šliapli dobre na otlak. Som veľmi rád, pretože firmy, ktoré nie sú schopné vyplácať subdodávateľom peniaze, firmy, ktoré evidentne išli pred niekoľkými rokmi do zákaziek, kde vedeli, že nebudú vyplácať týchto subdodávateľov, si našu podporu ani starostlivosť nezasluhujú,“ uviedol v pondelok premiér.

Vláda zároveň plánuje nájsť také riešenie, ktoré okrem vyplatenia malých živnostníkov zabezpečí aj udržanie pracovných miest 1 500 zamestnancov Váhostavu. Živnostníci a malé firmy si svoje dlhy voči Váhostavu budú môcť nárokovať až do 100–percentnej výšky hneď po ukončení 4–ročného procesu reštrukturalizácie stavebného gigantu. Ak malí podnikatelia a živnostníci budú chcieť svoje peniaze hneď, môžu pohľadávky predať za 50 percent z ich hodnoty Slovenskej záručnej a rozvojovej banke.

Financie na vyplácanie pohľadávok živnostníkov získa štát predĺžením bankového odvodu. Podľa člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ľudovíta Ódora takéto riešenie vytvorí viacero rizík pre verejné fi nancie v závislosti od toho, ako sa na transakciu pozrie Európsky štatistický úrad.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav