ECB vraj skúma, ako obmedziť pomoc gréckym bankám

Európska centrálna banka (ECB) skúma možnosť obmedziť gréckym bankám prístup k programu núdzového financovania (ELA), na ktorom sú teraz bankové inštitúcie v ťažko zadlženej krajine úplne závislé.

21.04.2015 11:50
debata (1)

Agentúre Bloomberg to v utorok oznámili ľudia informovaní o týchto diskusiách. Podľa nich to súvisí s tým, že v bankovej rade ECB rastie odpor proti ďalšej pomoci gréckym bankám.

Pracovníci ECB podľa zdrojov pripravili návrh, podľa ktorého by sa zvýšil odpočet hodnoty cenných papierov, ktoré grécke banky dávajú do zástavy pri refinancovaní úverom z ELA. Zníženie hodnoty zástav by viedlo k obmedzeniu objemu peňazí, ktorý by grécke banky mohli čerpať.

Program núdzového financovania ELA ponúkajú národné centrálne banky v eurozóne komerčným bankám, ktoré majú problémy s likviditou. ECB ale stanovuje podmienky a limit tohto financovania. Grécke banky majú teraz z ELA k dispozícii celkom 74 miliárd eur a tento limit ECB tento rok zatiaľ pravidelne zvyšuje. ECB už skôr zablokovala gréckym bankám prístup k svojim štandardným refinancovania úverom.

Podľa zdrojov Bloombergu sa o tejto možnosti v rade ECB zatiaľ oficiálne nerokovalo. Môže sa však o ňom začať diskutovať, ak grécka vláda veriteľov a ministrov financií eurozóny urýchlene nepresvedčí, že bude reformovať ekonomiku, a nezabezpečí si tým uvoľnenie ďalších úverov. Bez nich Grécku hrozí, že v najbližších týždňoch až mesiacoch upadne do platobnej neschopnosti. V piatok sa koná kľúčové zasadnutie euroskupiny ministrov v Rige.

Eurozóna koncom februára súhlasila so štvormesačným predĺžením záchranného programu pre Grécko. Výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila a čaká na to, až zástupcovia veriteľov dohodnú s Gréckom podobu reforiem.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o úverovú pomoc. Dohodlo sa pritom na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB #eurozóna