Salmonelovú kuracinu mali jesť deti aj penzisti

V zozname odberateľov, ktorí si kúpili mrazené kuracie mäso nakazené mikróbmi salmonely, prevažujú reštauračné zariadenia, ale sú medzi nimi aj školy či jedáleň pre dôchodcov. Podrobný distribučný zoznam zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa.

21.04.2015 20:00 , aktualizované: 22.04.2015 07:00
kuracina, salmonela Foto:
Kuracie rezne zo stehna, u ktorých bola potvrdená prítomnosť salmonely.
debata (9)

Väčšina odberateľov sa o nakazenom mäse dozvedela skôr, ako z neho stihli pripraviť jedlo. Podľa Jozefa Bíreša, ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, sa toto mäso vrátilo späť do skladu distribútora, spoločnosti Sniežik v Čabe pri Nitre. Tu bolo pôvodne uskladnených 1 200 kilogramov mrazených kuracích rezňov z Poľska, kontaminovaných salmonelou.

„V samotnom sklade sme našli 830 kilogramov a jeho distribúcia bola pozastavená. Zvyšné množstvo bolo distribuované 26 subjektom, väčšinou išlo o verejné stravovanie. V pondelok 16 z nich potvrdilo, že vôbec s mäsom nenarábali, takže ho vracajú späť do skladu v Nitre. V desiatich prevádzkach už časť distribuovaného mäsa zákazníci zjedli,“ povedal Jozef Bíreš.

Zatiaľ sa nevyskytli žiadne tráviace ťažkosti ľudí, ktoré by súviseli s distribúciou kontaminovaného poľského mäsa. Pre Pravdu to v utorok potvrdila Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Šesť kilogramov mäsa kúpila od spoločnosti Sniežik školská jedáleň pri Základnej škole s materskou školou v Malej Lehote v okrese Žarnovica. Vedúca tejto jedálne Mária Borošová povedala, že sa v pondelok dozvedala o tom, že kuracina je nakazená, a tak s ňou vôbec nehýbali. Celú zásielku si prišiel prevziať dodávateľ výmenou za iný tovar.

Aj mesto Žilina kúpilo do jedálne pre seniorov 12 kilogramov kuracích rezňov. V utorok sa ohlásil dodávateľ aj regionálny úrad verejného zdravotníctva a mesto informovali o hrozbe nákazy. „Ani sme ho nerozbalili, okamžite sme celú zásielku vrátili dodávateľovi,“ povedal Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.

Skrytú hrozbu odhalila vedúca jedálne pri Základnej škole s materskou školou v Trenčianskej Turnej Janka Kubišová cez médiá ešte skôr, ako ju na to oficiálne miesta upozornili. Štyri kilá kuracích rezňov vlastnoručne vyhodila do biologického odpadu.

„Od tohto dodávateľa sme teraz kúpili mäso prvýkrát. Vždy zásadne pýtam slovenské výrobky alebo české výrobky. Len čo mi niekto dodá poľský výrobok, tak už viac od neho nezoberiem,“ dodala Janka Kubišová.

Na distribučnom zozname sa objavila aj jedáleň Strednej priemyselnej školy na Komenského ulici v Trnave. Tu už z kuracieho mäsa, ktoré prišlo zo skladu spoločnosti Sniežik, aj varili obed. Informácia, že je nakazené salmonelou, vedenie školy dosť vyľakala.

„Hneď som volal na regionálny úrad verejného zdravotníctva, hygienička prišla sem a všetko sme skontrolovali. To mäso, ktoré máme, sa vôbec nezhodovalo s údajmi, ktoré malo balenie kontaminovaného mäsa. Ani jeden znak nebol splnený. Nakazené mäso je poľského pôvodu v 2-kilovom balení, my máme polkilové z Česka, samozrejme, ani šarža nebola zhodná,“ zdôraznil pre Pravdu Ľudovít Šimun, riaditeľ Strednej priemyselnej školy na Komenského ulici v Trnave. Je presvedčený, že na distribučnom zozname sa ich škola ocitla omylom, pretože odoberá tovar od spoločnosti Sniežik.

Zásady hygieny pri príprave potravy zdôrazňuje aj Mária Hančinská, riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne. Je to škola, kde vychovávajú okrem iných profesií aj budúcich kuchárov. Tepelnou úpravou sa baktéria v mäse zničí, ale nepozornou manipuláciou sa môže preniesť napríklad na šalátovú zeleninu, a tak sa môže človek nakaziť.

Mrazené kuracie rezne sú v obľube, keďže môžu byť podľa Daniela Molnára, riaditeľa Únie hydinárov Slovenska, až o dve eurá lacnejšie ako chladené. Druhým dôvodom je, že kupovať mrazené mäso je pohodlnejšie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #kuracie mäso #salmonelóza