USA varujú pred rizikami odchodu Grécka z eurozóny

Prípadný odchod silne zadlženého Grécka z eurozóny by znamenal značné riziká pre svetovú ekonomiku a nikto by sa nemal spoliehať na to, že finančné trhy už možnosť takéhoto vývoja plne započítali do cien. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal Jason Furman, ktorý je hlavným ekonomickým poradcom amerického prezidenta Baracka Obamu.

21.04.2015 19:56
debata (15)

Furmanove výroky kontrastujú s názormi nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho. Ten nedávno v New Yorku vyhlásil, že riziká spojené s odchodom Grécka z eurozóny sú obmedzené a že finančné trhy už všetky možné scenáre tohto vývoja započítali do cien.

„Odchod Grécka (z eurozóny) by nebol zlý len pre grécku ekonomiku. Znamenal by obrovské a zbytočné riziko pre svetovú ekonomiku v čase, kedy sa mnoho vecí začína uberať správnym smerom,“ uviedol Furman. „Nemyslím si, že by nás mala upokojovať momentálna situácie na trhoch. Veci sa môžu rýchlo zmeniť,“ dodal.

Index aténskej akciovej burzy ATG v utorok oslabil o viac ako tri percentá a dostal sa na najnižšiu úroveň od septembra 2012. Reagoval tak na správu agentúry Bloomberg, podľa ktorej Európska centrálna banka (ECB) skúma možnosť obmedziť gréckym bankám prístup k programu núdzového financovania (ELA). Ten ponúkajú národné centrálne banky v eurozóne komerčným bankám, ktoré majú problémy s likviditou.

Eurozóna v marci súhlasila so štvormesačnom predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Silne zadlžená krajina pritom tieto peniaze nutne potrebuje na odvrátenie hrozby platobnej neschopnosti.

Šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem v utorok povedal, že očakáva uzatvorenie novej dohody medzi Gréckom a jeho veriteľmi v najbližších týždňoch. Dodal, že zotrvanie Grécka v eurozóne je v záujme tejto menovej únie, krajina však podľa neho musí plniť svoje záväzky.

Menovaný predstaviteľ eurozóny v utorok podľa agentúry Reuters uviedol, že ministri financií nehodlajú Grécku stanoviť žiadny ďalší konečný termín pre predloženie komplexného plánu reforiem, pretože to pri rokovaniach vyvoláva napätie.

Grécko vo februári sľúbilo, že sa s veriteľmi dohodne na reformách do konca apríla. Agentúra DPA v utorok však s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa eurozóny uviedla, že dodržanie tohto termínu by teraz bolo mimoriadne ťažké a eurozóna na ňom v podstate netrvá. Dôležitejší je vraj termín 30. júna, kedy vyprší dohodnuté predĺženie záchranného programu.

Predtým sa predpokladalo, že Grécko by mohlo predložiť podrobný zoznam reforiem na piatkovom zasadnutí ministrov financií eurozóny. Podľa agentúry Reuters ale zoznam dovtedy nebude pripravený a pravdepodobne s ním nemožno počítať ani do konca apríla.

Grécky minister financií Janis Varufakis v utorok vyjadril presvedčenie, že Atény sa s veriteľmi dohodnú. „Neznamená to však, že dohoda príde na piatkovej Euroskupine,“ povedal. V rokovaniach s veriteľmi však podľa neho dochádza k zreteľnému zbližovaniu názorov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #USA #eurozóna