Gréci dúfajú, že sa s Rusmi rýchlo dohodnú o plynovode

Grécko dúfa, že sa mu s ruskou spoločnosťou Gazprom čoskoro podarí dosiahnuť dohodu o novom plynovode, ktorým potečie ruský plyn cez grécke územie ďalej do Európy. Po stretnutí s riaditeľom Gazpromu to v utorok vyhlásil grécky minister životného prostredia a energie Panajotis Lafazanis.

22.04.2015 08:00
debata (1)

Atény prejavili záujem o potrubie počas predchádzajúcej aprílovej schôdzky medzi premiérom Alexisom Tsiprasom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

Grécko sa teraz snaží dohodnúť s veriteľmi na uvoľnení ďalších peňazí zo záchranného programu, pretože sa mu rýchlo míňa hotovosť. Atény ale podľa agentúry Reuters zároveň dúfajú, že od Moskvy dostanú zálohu na projekt plynovodu na základe budúcich ziskov, ktoré by mohli krajine plynúť z prevádzkovania plynovodu.

Nemecké médiá už skôr špekulovali, že zmluva s Ruskom by Grécku mohla priniesť zálohu až päť miliárd eur. Rusko ale v sobotu tieto špekulácie poprelo. Šéf Gazpromu Alexej Miller po utorňajšom stretnutí s Tsiprasom žiadne zálohové platby nespomenul.

„Naša krajina má na plynovode veľký záujem, patrí to k našim prioritám,“ oznámil Lafazanis, ktorý sa v utorok s Millerom stretol samostatne. Gréci vraj pokračujú v rokovaniach s ruskou stranou a dúfajú, že sa im čoskoro podarí dospieť k dohode.

Projekt s názvom Turkish Stream nahrádza predtým plánovaný plynovod South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu cez Čierne more na Balkán a ktorý Rusko v závere minulého roka pre negatívny postoj Európskej komisie zrušilo.

Turkish Stream by mal privádzať ruský plyn do Turecka a ďalej cez Čierne more do Grécka. Do roku 2019 chce Moskva prestať s dodávkami plynu cez Ukrajinu, kde Rusko vlani zabralo polostrov Krym.

Miller v utorok povedal, že projekt Turkish Stream by mohlo realizovať konzorcium ruských a európskych firiem. Podľa šéfa Gazpromu sú v EÚ firmy, ktoré majú o projekt záujem.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #plyn