S&P zhoršila výhľad ratingu Británie, referendum je rizikom

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Veľkej Británie na stupni AAA a krátkodobý rating krajiny na stupni A-1+. Agentúra však zhoršila výhľad krajiny zo stabilného na negatívny.

14.06.2015 18:07
debata (3)

Zhoršenie výhľadu odráža presvedčenie agentúry S&P, že rozhodnutie novozvolenej vlády usporiadať referendum o členstve krajiny v EÚ do roku 2017 je rizikom pre vyhliadky rastu finančných služieb a exportu krajiny.

Rovnako je referendum podľa agentúry S&P rizikom aj v širších ekonomických súvislostiach. Agentúra S&P zároveň poznamenala, že odchod krajiny EÚ by taktiež vyvolal otázky týkajúce sa financovania deficitu a dlhu krajiny.

Vypísanie referenda podľa agentúry predstavuje riziko pre krajinu aj z politického hľadiska. Krajina by mohla byť, v porovnaní s predchádzajúcimi predpokladmi agentúry, citlivejšia na stranícku politiku. Vznikla by tak podobná situácia ako v roku 2011 v USA, kedy agentúra S&P pristúpila k zhoršeniu ich ratingového hodnotenia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Veľká Británia #Standard & Poor's