Banky sa vzdajú časti peňazí, Váhostav 49 % akcií

Malí veritelia Váhostavu získajú pri reštrukturalizácii firmy viac. Banky sa vzdajú časti svojich nárokov a Váhostav im ponúkne podiel na majetku. Vyplýva to z rokovania vlády, Váhostavu a zástupcov veriteľov. Informoval o tom premiér Robert Fico.

22.04.2015 14:10
debata (144)

V stredu sa v priestoroch Úradu vlády v Bratislave uskutočnilo spoločné rokovanie predsedu vlády Roberta Fica, príslušných ministrov, zástupcov veriteľov, zástupcov bánk a predstaviteľov Váhostavu. Témou bolo definitívne riešenie problémov veriteľov Váhostavu, ako aj zmien legislatívy týkajúcej sa reštrukturalizácií firiem.

Banky, ktoré patria medzi zabezpečených veriteľov, majú kryté svoje pohľadávky vo výške 100 %. V memorande, ktoré na rokovaní prijali, sa banky zaviazali, že 15 % z toho, čo by mali dostať, bude použité na uspokojenie pohľadávok nezabezpečených veriteľov, čo sú zväčša malé firmy a živnostníci.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Konečné východisko?

V parlamente majú prebehnúť novelizácie viacerých zákonov, vrátane Obchodného zákonníka, ktoré umožnia, aby nezabezpečení veritelia, ktorí pri reštrukturalizácii dostanú menej ako polovicu zo svojich pohľadávok, ich mohli do výšky 50 % vymáhať ďalej. Pohľadávky nad 50 % môžu byť uplatnené ako majetkové práva. Veriteľ by sa tak postupne mohol dostať aj k stopercentnému uspokojeniu svojich nárokov. Jednou zo zmien má byť aj právo reštrukturali­začného správcu vzdať sa svojej funkcie.

Podľa Roberta Fica sa Váhostav ďalej nad rámec reštrukturalizácie zaviazal, že sa vzdá 49 % akcií v prospech nezabezpečených veriteľov.

Zástupca nezabezpečených veriteľov Milan Blaho uviedol, že v súčasnej situácii je to reálne maximum, ktoré sa dalo uhrať. Podľa zástupcu jednej z bánk, ČSOB, sa finančné domy vzdali časti nárokov preto, aby pomohli Váhostavu v ťažkej situácii, zabránili prepúšťaniu, pretože tak medzi pracovníkmi, ako aj živnostníkmi majú banky veľa klientov.

Stále zostáva v platnosti ponuka vlády, že prostredníctvom štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banky odkúpi pohľadávky nezabezpečených veriteľov za polovicu ich hodnoty a následne si bude tieto peniaze vymáhať od Váhostavu.

Na aktuálnej schôdzi parlamentu poslanci rokujú o novelách zákonov, ktorými sa má zmeniť proces reštrukturalizácie.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav