Štát láka ľudí privatizovať. Telekom má oživiť bratislavskú burzu

Fyzické osoby, ale aj menší podnikatelia, eseročky či nadácie si od stredy môžu objednať akcie Slovak Telekomu, telekomunikačnej spoločnosti, ktorej väčšinovým akcionárom je nemecký Deutsche Telekom.

23.04.2015 07:00
debata (21)

Štát v podaní Fondu národného majetku predáva svoj 49–percentný podiel. Pre Slovákov s bydliskom na Slovensku sú akcie v ponuke s päťpercentnou zľavou. Definitívna cena akcie bude vygenerovaná na základe záujmu. Akcie by sa mali pohybovať v hodnote medzi 17,70 až 23,60 eur za akciu. Jeden klient si môže kúpiť minimálne desať akcií, maximálne 423.

Rozhodnutie akcionára, ktorým je Fond národného majetku, je, že zber objednávok na nákup akcií bude zabezpečovať Slovenská sporiteľňa. Dôvodom má byť fakt, že má najväčší počet klientov na slovenskom trhu. Pre slovenských klientov akcie budú s päťpercentnou zľavou do 5. mája.

„Záujemcovia si budú môcť kúpiť akcie v 195 pobočkách banky na celom Slovensku. Pri objednávke bude stačiť vložiť peniaze na účet. Pokiaľ klient v Slovenskej sporiteľni účet nemá, na tieto účely mu ho banka bezplatne zriadi,“ hovorí hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Klienti majú na účet vložiť za jednu akciu maximálnu cenu v hodnote 23,60 eura. Trh potom na základe záujmu vygeneruje definitívnu cenu akcie, ktorá bude známa po piatom máji. V prípade, že bude cena akcie nižšia, banka zvyšok peňazí vráti.

Akcie si verejnosť bude môcť kúpiť aj v niektorých iných bankách, tam to však má byť bez zľavy piatich percent. Časť bankového sektora sa rozhodla, že akcie Slovak Telekomu ponúkať nebude. „Akcie neponúkame a ani o tom neuvažujeme,„ hovorí hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová.

„Tieto akcie neponúkame. Je to rozhodnutie spoločnosti. Naši klienti majú iné možnosti ako investovať, napríklad fondy,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Štát chce predajom akcií oživiť burzu v Bratislave, na ktorej sa momentálne obchodujú iba akcie Tatra Mountain Resorts. Pri akciách tohto typu pritom platí, že akcionár môže neskôr zarobiť na predaji akcií, ak spoločnosť prosperuje, ale môže zarobiť aj na dividendách. To, koľko akcionár na dividendách získa, bude závisieť aj od toho, v akej hodnote akcie budú.

„Z dlhodobého pozorovania môžem skonštatovať, že investície do akcií spoločností sú výnosnejšie, ale aj rizikovejšie ako investície do štátnych dlhopisov alebo úložky v bankách,“ povedal šéf Burzy cenných papierov v Bratislave Peter Kubrický.

„Dopyt investorov po akciách na burze sa zvyšuje ak je podnik ziskový. Investori sa pozerajú aj na to, v akom sektore sa firma pohybuje, aká je tam konkurencia, či spoločnosť expanduje a získava si nových klientov alebo nie,“ hovorí analytik TRIM Broker Tomáš Mikulík.

Slabé vyplácanie dividend bolo však aj problémom, ktorý uvádzala vláda či rezort hospodárstva ako dôvod, prečo akcie predáva. Garancie, na koľko budú dividendy vyplácané v budúcnosti, pritom stále chýbajú.

„Štát nie je ručiteľom vyplácania dividend. Štát svoje akcie ponúka na predaj. Vyplácanie dividend aj do budúcnosti závisí od rozhodnutia väčšinového akcionára, ktorým je Deutsche Telekom. Noví akcionári budú musieť riešiť vyplácanie dividend s novým akcionárom a s väčšinovým akcionárom. Kúpa akcií Slovak Telekomu je iba možnosť, ktorú si každý kupujúci musí zvážiť,“ píše sa v stanovisku poskytnutom hovorkyňou Fondu národného majetku Miriam Žiakovou.

Ako uvádza, dividendová politika spoločnosti na poslednom valnom zhromaždení nebola schválená. Garanciu vyplácania dividend neposkytol ani väčšinový 51–percentný akcionár Slovak Telekomu Deutsche Telekom, ktorého zástupcovia sa nevyjadrili ani k deklarovaným problémom s vyplácaním dividend z minulosti, ani k zárukám pre budúcich akcionárov Slovak Telekomu.

„Ďakujeme za vaše otázky. Deutsche Telekom považuje svoj záväzok ku Slovak Telekomu za dlhodobé partnerstvo a nebude ďalej komentovať interné záležitosti medzi akcionármi,„ vyjadrila sa pre denník Pravda hovorkyňa Deutsche Telekomu Sylvia Braunle.

Telekom vlani dosiahol zisk 43,6 mil. eur a na dividendy išlo 16,4 milióna eur, čo bolo ani nie 0,19 eura na akciu. Na druhej strane nerozdelený zisk z minulých rokov bol 187,6 mil. eur. S predajom štátnych akcií Slovak Telekomu chce ministerstvo financií uľahčiť ľuďom vstup na burzu, a to zrušením zdravotných odvodov z dividend z cenných papierov.

Rezort financií si od návrhu sľubuje aj celkové oživenie kapitálového trhu. Zdravotným poisťovniam však takto vypadne ročný príjem vo výške asi 300–tisíc až 400–tisíc eur. V súčasnosti platia akcionári za vyplatené dividendy 14–percentný zdravotný odvod. Po novom by fyzické osoby tento odvod platiť nemali. Podľa očakávanej ceny za akcie by štát za 49 percent akcií mohol získať 750 miliónov až jednu miliardu eur.

Minister financií chce peniaze využiť na zníženie štátneho dlhu, zvažuje sa však aj nákup 66 percent akcií Slovenských elektrární, ktoré predáva taliansky Enel.

„V krátkom čase musí minister hospodárstva v spolupráci s ministrom financií predložiť vláde návrh, či sa bude Slovensko uchádzať a za akých podmienok o opätovné odkúpenie sprivatizovaných 66 % akcií, alebo iného podielu s cieľom získať strategický podnik pod kontrolu štátu,“ povedal premiér Robert Fico.

Dopredaj akcií Slovak Telekomu

  • V roku 2000 prvá Dzurindova vláda predala 51 % akcií Slovenských telekomunikácií za vtedajšiu 1 miliardu eur nemeckému Deutsche Telekom.
  • Teraz druhá Ficova vláda ponúka na predaj zvyšných 49 % akcií za 750 mil. eur až 1 mld. eur väčším investorom aj bežným ľuďom.
  • Bežní ľudia si akcie môžu kúpiť od 22. apríla do 5. mája 2015, inštitucionálni investori od 21. apríla do 6. mája 2015.
  • Na Burze cenných papierov v Bratislave budú akcie ponúkané za 17,70 až 23,60 eura za akciu.
  • Londýnska burza cenných papierov ponúkne certifikáty GDR (súbor práv k jednej akcii) za 19 až 25,30 dolára za certifikát.
  • Desať percent akcií z celkového predávaného podielu si môžu kúpiť bežní ľudia, a to so zľavou 5 % pri kúpe od 10 do 423 akcií.
  • Objednávky na akcie možno podávať v pobočkách Slovenskej sporiteľne.
  • Telekom vlani dosiahol zisk 43,6 mil. eur, na dividendy išlo 16,4 milióna eur, čo bolo ani nie 0,19 eura na akciu.
  • Nerozdelený zisk z minulých rokov bol na konci vlaňajška 187,6 mil. eur.
  • Investícia do akcií môže byť výhodná v prípade, že podniku sa bude dariť a cena akcií pôjde hore.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #burza