Spor vlády s Enelom odrádza ČEZ od kúpy Slovenských elektrární

Pre rastúci spor medzi slovenskou vládou a talianskou spoločnosťou Enel ohľadom predaja Slovenských elektrární (SE) sa znižuje pravdepodobnosť, že by český energetický podnik ČEZ podal ponuku na kúpu väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach od Enelu. Agentúre Reuters to v stredu povedal člen predstavenstva ČEZ Pavel Cyrani v reakcii na nedávne vyjadrenia premiéra Roberta Fica.

23.04.2015 08:13
debata (1)

Enel prijíma ponuky na kúpu svojich 66 percent akcií v Slovenských elektrárňach do 9. mája a podľa informovaných zdrojov by sa mali prihlásiť štyria uchádzači vrátane ČEZ. Fico ale v piatok povedal, že jeho vláda bude predaj „aktívne blokovať“. Fico na konci marca uviedol, že slovenská vláda je proti tomu, aby taliansky koncern predal svoj podiel v elektrárňach skôr, než firma dostaví a spustí dva bloky jadrovej elektrárne Mochovce.

Cyrani uviedol, že ČEZ sa zatiaľ definitívne nerozhodol, či svoju ponuku podá. Dodal ale, že kvôli Ficovým posledným vyjadrením je takýto krok „oveľa menej pravdepodobný“. „Vždy sme hovorili, že chceme, aby akúkoľvek transakciu prijali obaja akcionári, teda aj slovenská vláda,“ povedal Cyrani, ktorý v ČEZ riadi divízii stratégie. Dodal, že ČEZ postoj Bratislavy chápe a rešpektuje ho.

Slovenská vláda v Slovenských elektrárňach vlastní zvyšných 34 percent. Už skôr dala najavo, že by sa mohla pokúsiť získať nad spoločnosťou späť plnú kontrolu. Bratislava sa obáva, že predaj väčšinového podielu by mohol spôsobiť zastavenie dostavby tretieho a štvrtého bloku elektrárne Mochovce.

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006. V súťaži o 66 percent akcií podniku zvíťazil pred ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za väčšinový balík v Slovenských elektrárňach zaplatil Enel zhruba 840 miliónov eur.

Medzi uchádzačov o kúpu podielu patrí popri ČEZ podľa dostupných informácií ďalšie česká firma Energetický a priemyselný holding. Ďalšími potenciálnymi uchádzačmi sú fínska spoločnosť Fortum a konzorcium slovenskej rafinérie Slovnaft z maďarskej skupiny MOL a maďarského štátneho energetického podniku MVM Group.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #ČEZ