Nemeckej ekonomike pomáhajú spotrebitelia, priemysel menej

Hospodársky rast Nemecka v prvom kvartáli tohto roku v porovnaní s posledným kvartálom minulého roku pravdepodobne oslabil. Predpokladá to nemecké ministerstvo financií.

23.04.2015 11:15
debata (1)

V štvrtom kvartáli minulého roka si ekonomika pripísala 0,7 %. Motorom rastu nemeckej ekonomiky v období medzi januárom a marcom pravdepodobne bol výrazný nárast spotreby domácností. Spotrebitelia totiž podľa rezortu financií ťažili z rastúcich miezd a zamestnanosti a z nízkych cien energií, čím sa zvýšila ich kúpna sila. Súčasné posilnenie spotrebiteľských výdavkov prispelo k tomu, že nemecká vláda v stredu zlepšila prognózu rastu ekonomiky v tomto a v budúcom roku na 1,8 %. Priemyslu a exportu sa však nedarí tak dobre ako v štvrtom štvrťroku minulého roka, hoci export ťaží zo slabého eura.

"Priemyselná aktivita si udržiava rastúci trend aj na začiatku roka, počas prvých dvoch mesiacov tohto roka však rast nedosiahol takú dynamiku ako v záverečnom štvrťroku roka 2014,“ uviedlo ministerstvo. "Toto naznačuje, že nárast hrubého domáceho produktu (HDP) bude, tak ako sa čakalo, nižší ako vo veľmi dobrom štvrtom kvartáli,“ doplnil rezort. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítajú s tým, že nemecká ekonomika si v prvom štvrťroku pripíše 0,5 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP