Verheugen: Grécko sa postaví na nohy po desiatkach rokov

Grécku potrvá niekoľko desaťročí, než sa dokáže ekonomicky postaviť na nohy. Eurozóna nemôže očakávať zásadné zmeny v priebehu niekoľkých málo rokov. V televízii ARD to povedal bývalý nemecký eurokomisár Günter Verheugen. Problém Grécka podľa neho spočíva v tom, že krajina vôbec nie je konkurencieschopná.

23.04.2015 12:48
debata (6)

Politici podľa Verheugena zamlčujú, že záchrana Grécka je dlhodobá záležitosť. „Je to niečo, čo potrvá prinajmenšom celú jednu generáciu,“ vyhlásil Verheugen. „Naši politici by mali konečne povedať pravdu, povedať, že ministri financií sú rojkovia, keď tvrdia, že Grécko bude otri roky stáť na vlastných nohách,“ uviedol bývalý komisár pre rozšírenie Európskej únie.

Verheugen podotkol, že o trojročnom horizonte záchrany Grécka sa hovorilo už v roku 2010 pri schvaľovaní prvého záchranného balíčka pre Atény. Tento rok vo februári pritom eurozóna predĺžila do konca júna platnosť druhého balíčka a odborníci nevylučujú, že bude potrebné poskytnúť zadlženej krajine aj ďalšiu podporu.

„Problém je, že Grécko nie je konkurencieschopné v ničom, možno s výnimkou cestovného ruchu,“ uviedol Verheugen. Podľa neho je potrebné pripraviť dlhodobý koncept, ktorý by umožnil naštartovať reálnu ekonomiku stredomorskej krajiny. „Uviesť Grécko do konkurencieschop­ného stave je záležitosť desiatok rokov, je ale treba s tým teraz začať,“ povedal bývalý eurokomisár.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o úverovú pomoc. Dohodlo sa pritom na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur. Výmenou za poskytnuté peniaze prijala krajina hospodárske reformy, v krajine sa však následne zvýšila nezamestnanosť a prepadol sa hrubý domáci produkt.

Nová grécka vláda tento rok doterajšie reformné programy spochybnila. Medzinárodní veritelia teraz čakajú s vyplatením zvyšných 7,2 miliardy eur do zhodnotenie nových reformných plánov. Grécko sľúbilo svojim partnerom, že sa s nimi dohodne na komplexnom zozname reforiem do konca apríla. Rokovania medzi zástupcami veriteľov a ľavicovou gréckou vládou sa však zadrhli a zostávajú na mŕtvom bode.

Atény peniaze potrebujú na výplatu penzií a miezd štátnym zamestnancom. V máji majú v dvoch splátkach zaplatiť MMF 973 miliónov eur. Ak Grécko peniaze nezíska, hrozí mu platobná neschopnosť a hrozí aj jeho odchod z eurozóny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna