INESS žiada, aby štát informoval aj o situácii v I. pilieri

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) zaslal otvorený list riaditeľovi Sociálnej poisťovne Dušanovi Muňkovi a ministrovi práce a sociálnych vecí Jánovi Richterovi.

23.04.2015 14:55
debata (3)

Otvorený list obsahuje výzvu, aby Sociálna poisťovňa informovala sporiteľov nielen o dôvodoch pre vystúpenie z druhého piliera, ale aj o situácii v prvom, štátnom priebežnom pilieri.

Štátny pilier je totiž podľa INESS deficitný a ani prijatá reforma nedokáže eliminovať dôsledky starnutia. „Predpokladáme, že Sociálna poisťovňa bude ešte na sporiteľov apelovať či už listom, alebo v médiách a požadujeme, aby bol tento text obsiahnutý v komunikácii platenej zo zdrojov daňových poplatníkov,“ tvrdí INESS.

V liste INESS upozorňuje na to, že prvý pilier je v strate. Keby si štát vlani nepožičal 438 mil. eur, tak by starobný dôchodok vlani nebol 400 eur, ale 367 eur. Ak sa podľa INESS dnes na jeden dôchodok skladajú viac ako traja pracujúci, o 20 rokov to už budú menej ako dvaja. Dnes sľubovaný dôchodok o 20 rokov je podľa listu INESS prísľubom, nie zárukou. „Dôchodky z prvého piliera, ako ich poznáme dnes, sa môžu v horizonte 10, 20 rokov podstatne zmeniť,“ varuje inštitút.

Počet dôchodcov na Slovensku sa podľa štatistiky Sociálnej poisťovne za posledných desať rokov zvýšil o 137,3 tisíc. Kým ku koncu marca 2005 evidovala Sociálna poisťovňa 1,21 mil. poberateľov dôchodkov, ku koncu marca tohto roka dôchodok dostávalo takmer 1,35 mil. osôb. Počet vyplácaných dôchodkov, ktorých môže penzista dostávať aj viacero súčasne, za rovnaké obdobie vzrástol o 178,1 tisíc na vyše 1,64 milióna.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #INESS