Česi najčastejšie chodia na Slovensko, dovolenkujú v Chorvátsku

Česi vlani v rámci zahraničných ciest najviac cestovali na Slovensko. Hlavným dôvodom boli najmä kratšie návštevy príbuzných a známych. Najpopulárnejšou dovolenkovou destináciou zostalo pre Čechov naďalej Chorvátsko. Vyplýva to z údajov Českého štatistického úradu.

23.04.2015 17:33
debata (1)

Na druhom mieste po Slovensku je Chorvátsko, nasledujú Taliansko, Rakúsko a Maďarsko. „Z mimoeurópskych krajín sa medzi 15 TOP destináciami umiestnil Egypt a Tunisko,“ uviedol vedúci oddelenia štatistiky cestovného ruchu ČSÚ Pavel Vančura. V čele rebríčka zahraničných dovoleniek, teda ciest s viac ako štyrmi prenocovaniami, je ale dlhodobo Chorvátsko.

Pri cestách do zahraničia využíva 55 percent ľudí auto, 27 percent lietadlo a 16 percent ide autobusom. Na vlak pripadajú len dve percentá ciest.

V Česku vlani využilo služby hotelov, penziónov a kempov celkom 15,6 milióna klientov, čo je o 180 000 viac v porovnaní s rokom 2013. Ľudia v nich strávili celkovo 42,9 milióna nocí, teda o 0,8 percenta medziročne menej. Najviac jazdili do ČR Nemci, ktorí tvoria 19 percent zahraničných návštevníkov. Nasledujú je Rusi, Slováci a Poliaci. Najväčšie nárasty si vlani pripísali turisti z Južnej Kórey, ktorých prišlo medziročne o štvrtinu viac, a z Číny (+ 21 percent). Naopak, o 14 percent ubudlo Rusov.

Z pohľadu návštevnosti hotelov sa vlani najviac darilo luxusnejším ubytovacím zariadením. Počet hostí päťhviezdičkových hotelov v Česku stúpol medziročne o 7,9 percenta. Trojhviezdičkovým hotelom návštevnosť stúpla len o jedno percento medziročne.

Hlavným cieľom zahraničných návštevníkov je Praha, do hlavného mesta mieria dve tretiny z nich. Druhou najčastejšie navštevovanou destináciou bol vlani Karlovarský kraj. U domácich turistov vedie Juhomoravský kraj s 985 000 klientmi a medziročným nárastom o 6,9 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #turizmus