Gréci si v zahraničí berú úvery najmä v nemeckých bankách

Najväčšiu časť úverov, ktoré si vzali grécki klienti v zahraničí, spravujú nemecké banky. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).

23.04.2015 19:19
debata (2)

Gréci majú v zahraničných bankách požičaných takmer 46,8 mld. USD, z toho na nemecké banky pripadá 13,3 mld. USD. Americkým bankám dlžia grécki klienti 12,7 mld. USD a úverovým ústavom vo Veľkej Británii 12,2 mld. USD. Holandské banky evidujú v krajine úvery za 1,7 mld. USD, francúzske za 1,6 mld. USD a talianske v objeme 1,4 mld. USD, vyplýva ďalej z údajov BIS.

Zahraničné úverové ústavy na čele s francúzskymi a nemeckými bankami po reštrukturalizácii dlhu Grécka v roku 2012 výrazne obmedzili angažovanosť v krajine. Aténam sa rýchlo míňajú peniaze a od partnerov v eurozóne preto potrebujú získať zostávajúcu časť z úverového programu. Ak Grécko medzinárodných veriteľov nepresvedči o dôveryhodnosti svojich reformných plánov, hrozí, že mu neuvoľnia zadržiavanú splátku finančnej pomoci. To by mohlo prinútiť Atény k zavedeniu kapitálových kontrol a prípadne aj k vystúpeniu z eurozóny. Zahraničné banky, ktoré poskytovali v Grécku úvery, by tak mohli prísť o svoje peniaze, upozorňuje agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko