Manipulácia s úrokmi bude stáť Deutsche Bank 2,5 miliardy USD

Najväčšia nemecká banková skupina Deutsche Bank zaplatí úradom v Spojených štátoch a Británii rekordných 2,5 miliardy dolárov za urovnanie obvinenia z manipulácie s kľúčovými úrokovými sadzbami.

23.04.2015 20:35
debata (28)

Oznámilo to vo štvrtok Oddelenie finančných služieb (DFS) štátu New York. Banka tiež musí prepustiť sedem zamestnancov, ktorí sa na týchto manipuláciách podieľali.

Deutsche Bank v rámci dohody o urovnaní priznala, že jej zamestnanci manipulovali s kľúčovou londýnskou úrokovou sadzbou LIBOR a jej obdobami EURIBOR a TIBOR. Pokuty za manipulácie s úrokovými sadzbami už dostali viaceré ďalšie banky. Najviac peňazí doteraz musela zaplatiť švajčiarska banka UBS, ktorej úrady v USA, Británii a Švajčiarsku vymerali pokutu vo výške 1,5 miliardy dolárov.

Americké úrady od Deutsche Bank dostanú 2,175 miliardy dolárov, zatiaľ čo britské úrady získajú 227 miliónov libier. Celkový objem pokút vymeraných bankám za manipulácie s úrokovými sadzbami tak presahuje 8,5 miliardy dolárov.

Britský finančný úrad FCA uviedol, že na manipuláciách sa v Deutsche Bank podieľalo najmenej 29 ľudí, vrátane manažérov a obchodníkov. Podľa agentúry Bloomberg banka v rámci dohody o urovnaní musí prepustiť šesť zamestnancov v Londýne a jedného vo Frankfurte nad Mohanom.

Londýnska medzibanková ponúkaná sadzba (LIBOR) je globálne využívanou sadzbou, od ktorej sa odvodzujú úroky pre značné množstvo súkromných i verejných transakcií. Predtým ju denne vytvárala Britská banková asociácia na základe informácií, ktoré dostala od bánk. V dôsledku škandálu okolo manipulácií však vlani agenda súvisiace s tvorbou sadzby prešla na burzovú spoločnosť NYSE Euronext.

Deutsche Bank je najväčšou bankou v Nemecku. Firma vlani viac ako zdvojnásobila zisk na 1,691 miliardy eur z 681 miliónov eur v predchádzajú­com roku.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Deutsche Bank