Slovnaft a MVM chcú štátu garantovať dostavbu Mochoviec

O kúpu väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach od talianskej spoločnosti Enel má aj naďalej záujem slovenská rafinéria Slovnaft v konzorciu s maďarskou štátnou energetickou skupinou MVM. Povedal to vo štvrtok šéf Slovnaftu Oszkár Világi, ktorého citovala agentúra Reuters.

24.04.2015 00:00
debata (15)

Enel prijíma ponuky na kúpu svojich 66 percent akcií v Slovenských elektrárňach do 9. mája, celú transakciu ale ohrozuje spor medzi slovenskou vládou a Enelom o dostavbu jadrovej elektrárne Mochovce.

„Naším cieľom je pripraviť ponuku, ktorá bude zodpovedať týmto očakávaniam (Slovenska), to znamená prijatie systému garancií, ktorý zabezpečí dostavbu blokov 3. a 4. elektrárne Mochovce,“ povedal Világi. Podľa informovaných zdrojov by sa mali prihlásiť štyri uchádzači, medzi ktorými sú aj české spoločnosti ČEZ a Energetický a priemyselný holding.

Člen predstavenstva ČEZ Pavel Cyrani v stredu Reuters povedal, že pre spor medzi slovenskou vládou a Enelom ohľadom Mochoviec sa znižuje pravdepodobnosť, že by ČEZ podal ponuku na kúpu. Reagoval tým na vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý v piatok povedal, že jeho vláda bude predaj „aktívne blokovať“.

Fico na konci marca uviedol, že slovenská vláda je proti tomu, aby taliansky koncern predal svoj podiel v Slovenských elektrárňach skôr, než firma dostavia a spustí dva nové bloky elektrárne Mochovce.

Slovenská vláda v Slovenských elektrárňach vlastní zvyšných 34 percent a už skôr dala najavo, že by sa mohla pokúsiť získať nad spoločnosťou späť plnú kontrolu. Bratislava sa obáva, že predaj väčšinového podielu by mohol spôsobiť zastavenie dostavby tretieho a štvrtého bloku elektrárne Mochovce.

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006. V súťaži o 66 percent akcií podniku zvíťazil pred ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za väčšinový balík v Slovenských elektrárňach zaplatil Enel zhruba 840 miliónov eur.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Enel #Slovnaft #Slovenské elektrírne