Britský reťazec Tesco má za sebou katastrofálny rok

Britský maloobchodný predajca Tesco má za sebou rok plný nepríjemných rekordov. Firma vykázala najhlbšiu stratu vo svojej 96–ročnej histórii, najhlbšiu stratu, aká bola kedy zaznamenaná v britskom maloobchode, a zároveň aj jednu z najväčších strát v histórii britských firiem.

24.04.2015 06:30
debata (3)
zväčšiť
Tesco, strata, graf

Celkovo skončila po prepočítaní z libier v mínuse 8,9 miliardy eur, kým ešte za rok 2013 dosiahla zisk 3,2 miliardy eur.

„Máme pred sebou dlhú, dlhú cestu a nemyslím si, že to bude hladká cesta cez všetky tie zmeny, ktoré chceme zaviesť. Za minulosťou musíme urobiť hrubú čiaru a začať odtiaľto,“ povedal výkonný riaditeľ Tesca Dave Lewis. Ten firmu vedie ešte len od septembra a jeho úlohou je jej uzdravenie a návrat na výslnie.

Tesco nielen doma, ale aj v mnohých ďalších krajinách vrátane Slovenska čelí ostrejšej konkurencii od diskontných predajcov, ako je Lidl. Pod horšie výsledky sa podpísal aj pokles cien a odpis hodnoty obchodov a realít o 6,6 miliardy eur.

Lewis na tlačovej telekonferencii odmietol sľúbiť, že stratu sa tento rok podarí vymazať, no tvrdí, že Tesco bude silnejšie.

Na Slovensku Tesco prevádzkuje 155 obchodov a zamestnáva zhruba 10–tisíc ľudí. Tržby firme klesli aj u nás, a to o 2,8 percenta na 1,32 miliardy eur. Pre zlé hospodárenie muselo Tesco na domácom britskom trhu zavrieť desiatky obchodov a prepustiť približne 7–tisíc ľudí.

Situácia na Slovensku je, zdá sa, odlišná. V stredu Tesco otvorilo v bratislavskej Vrakuni novú predajňu. „Z hľadiska ďalších plánov pripravujeme otvorenie ďalších približne 4 000 štvorcových metrov predajnej plochy, no presné číslo obchodov ani lokality nebudeme zverejňovať z konkurenčných dôvodov,“ povedal Michal Dyttert, manažér komunikácie Tesco Stores Slovensko.

Podľa neho sa pod pokles tržieb Tesca na Slovensku podpísali najmä „silné deflačné tlaky“ – teda pokles cien.

Napriek otváraniu nových predajní sa však ani slovenské Tesco nevyhne zmenám a prepúšťaniu. Na konci marca Tesco oznámilo zlúčenie podnikania v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku a Poľsku pod jeden spoločný manažment.

„S tým súvisí aj momentálna reštrukturalizácia, keď pripravujeme znižovanie počtu manažérskych a administratívnych pozícií v centrálnych kanceláriách vo všetkých štyroch krajinách. Presné číslo budeme schopní oznámiť až ku koncu mája,“ uviedol Dyttert.

V súvislosti s problémami Tesca sa špekuluje o tom, že londýnska centrála môže rozhodnúť o vycúvaní firmy z niektorých trhov vrátane spomínaných krajín visegrádskej štvorky. Predpokladá sa, že ak k predaju dôjde, nebude Tesco svoju sieť obchodov rozpredávať po kusoch, ale v jednom balíku. V takom prípade by slovenské predajne mohol kúpiť len silný investor so skúsenosťami s maloobchodným trhom.

Najčastejšie sa hovorí o možnom záujme veľkopodnikateľa a súčasného českého ministra financií Andreja Babiša alebo o spoločnosti J&T. Samotné Tesco však o predaji hovoriť nechce a nespomenul ho ani Lewis pri stredajšom oznámení hospodárskych výsledkov.

Tesco je najväčšia maloobchodná spoločnosť vo Veľkej Británii a tretí najväčší maloobchodný predajca na svete. Firma sa dostala do problémov vlani po tom, čo priznala, že jej predbežný zisk za 1. polrok finančného roka 2014/2015 bol v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotený v prepočte o 316 miliónov eur.

K nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým. Po prepuknutí škandálu sa vymenilo vedenie firmy. O prácu prišlo osem vrcholových manažérov. Nové vedenie sa teraz musí popasovať s upadajúcim biznisom, zabezpečiť musí likviditu pri pretrvávajúcom poklese tržieb, marží a obnoviť stratenú dôveru investorov. Tesco pôsobí na Slovensku už 18 rokov. Od roku 1996 do vlaňajška výška investícií spoločnosti v krajine presiahla 1,3 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #Tesco