Ponúkame ústupky, tvrdí Varufakis na blogu

Grécko ponúklo ústupky v niektorých reformách, ktoré po ňom požadujú jeho medzinárodní veritelia výmenou za ďalšie peniaze zo záchranného programu.

24.04.2015 13:56
debata (1)

Na internetovom blogu to v piatok napísal grécky minister financií Janis Varufakis. Európski veritelia Grécka pred piatkovou schôdzkou ministrov financií eurozóny v lotyšskej Rige uviedli, že rokovania o gréckom reformnom pláne sa musia urýchliť, aby bolo možné dospieť k dohode ešte do júna.

„Existujúce nezhody s našimi partnermi nie sú neprekonateľné,“ napísal minister na blogu. Grécka vláda je podľa neho ochotná racionalizovať dôchodkový systém, napríklad obmedzením predčasného dôchodku, pokračovať v čiastočnej privatizácii štátneho majetku, zaoberať sa nesplatenými pohľadávkami, vytvoriť nezávislú daňovú komisiu a podporiť súkromné ​​podnikanie.

Rozdiely, ktoré pretrvávajú, sa podľa gréckeho ministra týkajú toho, ako „chápeme vzťahy medzi rôznymi reformami“ a vonkajším prostredím. Varufakis tiež zopakoval, že eurozóna musí opustiť „prístup, ktorý zlyhal“.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o úverovú pomoc. Dohodlo sa pritom na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur. Výmenou za poskytnuté peniaze prijali Atény hospodárske reformy, v krajine sa ale potom zvýšila nezamestnanosť a výrazne sa znížil hrubý domáci produkt.

Nová grécka vláda tento rok doterajšie reformné programy spochybnila. Medzinárodní veritelia čakajú s vyplatením zvyšných 7,2 miliardy eur do zhodnotenia nových reformných plánov. Grécko sľúbilo, že sa s partnermi dohodne na komplexnom zozname reforiem do konca apríla. Rokovania medzi zástupcami veriteľov a krajne ľavicovú vládou premiéra Alexisa Tsiprasa sa však zadrhli. Atény usilujú o všeobecnú politickú dohodu, eurozóna ale sčasti aj kvôli poklesu dôvery trvá na detailnej a komplexnej dohode.

Predseda pracovnej skupiny pre rokovania ministrov financií eurozóny Thomas Wieser už v stredu povedal, že Grécko v piatok ministrom financií eurozóny zoznam hospodárskych reforiem nepredloží. Rovnaký názor vyjadril aj podpredseda Európskej komisie a komisár pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis. Grécku odkázal, aby prípravu požadovaného zoznamu reforiem urýchlilo.

Slovenský minister financií Peter Kažimír v piatok vyhlásil, že záverečný termín pre dosiahnutie dohody je teraz koniec júna. Po tomto dátume totiž vyprší účinnosť záchranného programu.

Ministri financií eurozóny sa majú nabudúce stretnúť 11. mája v Bruseli. Niekoľko činiteľov eurozóny ale agentúre Reuters oznámilo, že dohodu neočakávajú ani vtedy. Grécko má nasledujúci deň uhradiť 750 miliónov eur v dlžnej splátke MMF.

„Hovoril som so svojimi kolegami v Aténach a oni sú pevne rozhodnutí dospieť k dohode. Vedia, že času ubúda,“ citovala agentúra Reuters predsedu euroskupiny Jeroena Dijsselbloema.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna