Únia poháňa Grécko. Čas sa kráti, dohoda je ďaleko

Zadlžené Grécko by malo výrazne postúpiť v rokovaniach s veriteľmi, aby si zabezpečilo zvyšné peniaze zo záchranného programu. Povedal to v piatok šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem, teda jeden z kľúčových predstaviteľov medzinárodných veriteľov.

24.04.2015 15:20
debata

Grécky minister financií Janis Varufakis je presvedčený, že rokovania v posledných týždňoch pokročili. Eurozóna a Grécko by podľa neho k dohode dospeli skôr, keby veritelia rozdelili výplatu peňazí pre Grécko na viac častí. To ale Dijsselbloem odmietol.

Grécko a jeho veritelia v eurozóne už niekoľko týždňov rokujú o pláne reforiem, ktorý má Grécko predložiť, aby mohlo dostať zostávajúcu časť pomoci z medzinárodných záchranného programu. Krajina sa potýka s nedostatkom hotovosti a peniaze by jej pomohli vyhnúť sa hroziacemu štátnym bankrotu. Rokovania sa ale zadrhli. Atény usilujú o všeobecnú politickú dohodu, eurozóna ale aj kvôli poklesu dôvery trvá na detailnej a komplexnej dohode.

„Bola to úplne zásadné debata,“ povedal podľa agentúry Reuters Dijsselbloem po piatkovom stretnutí ministrov financií eurozóny v lotyšskej metropole Rige. „Dúfali sme, že dnes budeme mať pozitívne výsledky a dohodu, na základe ktorej by sme mohli urobiť rozhodnutie. K tomu ale máme stále ešte ďaleko,“ povedal.

O treťom balíku pomoci pre Grécko sa môže rokovať ihneď po ukončení aktuálnych rozhovorov veriteľov s Aténami, povedal Dijsselbloem. "Dúfam, že dosiahneme dohodu veľmi rýchlo. Hneď ako ju dosiahneme, môžeme hovoriť o budúcnosti,“ povedal Dijsselbloem.

Zároveň vyhlásil, že Grécko naďalej musí doručiť zoznam reforiem, aby získalo finančné prostriedky. Taktiež uviedol, že grécka vláda musí zrýchliť tempo svojej práce. "Komplexný a detailný zoznam reforiem je potrebný,“ povedal. "Komplexná dohoda je nevyhnutná pred tým, než sa uskutoční akákoľvek splátka. Všetci si uvedomujeme, že čas beží,“ dodal.

Varufakis sa domnieva, že rokovania s európskymi partnermi sa v posledných týždňoch zlepšili. Niektoré návrhy – napríklad požadovaný zákon o zabavenie majetku pre nesplácanie hypotéky – ale v piatok kritizoval.

Varufakis pred schôdzkou Euroskupiny na svojom internetovom blogu napísal, že Grécko v niektorých reformách ponúklo ústupky (viac v článku Ponúkame ústupky, tvrdí Varufakis). Vláda je podľa neho ochotná racionalizovať dôchodkový systém, pokračovať v čiastočnej privatizácii štátneho majetku, zaoberať sa nesplatenými pohľadávkami, vytvoriť nezávislú daňovú komisiu a podporiť súkromné ​​podnikanie. Eurozóna však podľa neho musí opustiť „prístup, ktorý zlyhal“.

Vo všeobecnosti sa predpokladalo, že Atény v piatok požadovaný zoznam reforiem nepredloží. Slovenský minister financií Peter Kažimír v piatok vyhlásil, že záverečný termín pre dosiahnutie dohody je teraz koniec júna. Po tomto dátume totiž vyprší platnosť záchranného programu.

Ministri financií eurozóny sa majú nabudúce stretnúť 11. mája v Bruseli. Niekoľko predstaviteľov eurozóny ale agentúre Reuters oznámilo, že dohodu ani vtedy nečakajú. Grécko má nasledujúci deň uhradiť Medzinárodnému menovému fondu dlh v objeme 750 miliónov eur.

Diskusie o možnom odchode Grécka z eurozóny sa zintenzívnili. Pred stretnutím ministrov financií to vyhlásil predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber. Ako ďalej uviedol, Grécko musí preukázať úsilie, aby získalo ďalšiu pomoc, a Nemecko so svojim prísnym postojom v žiadnom prípade nie je izolované.

„Povedal by som, že tento postreh je nanešťastie správny… Vážne diskusie o odchode Grécka sú dnes častejšie,“ odpovedal Weber na otázku rakúskeho denníka Der Standard. „Dnes je to tak, že celá eurozóna je proti Grécku. Nemecko nie je izolované… Grécko je izolované,“ zdôraznil predseda EPP, ktorá tvorí najväčšiu frakciu v Európskom parlamente.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna