Nemeckí ekológovia chcú zastaviť britskú jadrovú elektráreň

Nemeckí ekológovia sa snažIA zabrániť stavbe britskej jadrovej elektrárne Hinkley Point.

25.04.2015 11:11
debata (8)

Obávajú sa, že by sa jej vybudovanie, na ktorom sa bude finančne podieľať britská vláda, mohlo stať vzorom pre stavbu ďalších jadrových blokov v Európe, napríklad v českej elektrárni Temelín. Petíciu proti stavbe elektrárne zatiaľ podpísalo 75 000 ľudí, povedal Sebastian Sladek zo združenia EWS.

Ekológovia sa chcú petíciou obrátiť na Európsku komisiu, ktorá vlani povolila poskytnutie verejnej pomoci na dostavbu britskej elektrárne. „Chceme tak ukázať, že európska verejnosť nie je v tejto veci ľahostajná, že si neželá ďalší rozvoj jadrovej energetiky, ktorý majú platiť daňoví poplatníci,“ povedal Sladek s tým, že petíciu podporujú aj britské ekologické organizácie. „Sme presvedčení, že Európska komisia môže svoje rozhodnutie vziať späť,“ doplnil.

Elektráreň Hinkley by mala začať prevádzku v roku 2023. Bude mať dva reaktory S celkovým výkonom 3,3 gigawattov. Európska komisia schválila, že britská vláda môže výstavbu a prevádzku elektrárne podporovať sumou 16 miliárd libier.

„Obávame sa, že tento model môžu využiť aj ďalšie štáty, napríklad Česká republika pri dostavbe elektrární Temelín a Dukovany,“ povedal Sladek. „Mohla by sa tak otvoriť cesta k jadrovej renesancii v celej Európe a posilnenie energetickej závislosti EÚ na Rusku, pretože väčšina európskych jadrových zdrojov využíva ruský urán,“ uviedol.

Sladek tiež nalieha na nemeckú vládu, aby sa pripojila k žalobe, ktorú chce proti rozhodnutiu Európskej komisie podať Rakúsko. „Ak sa nemecká vláda rozhodla ísť cestou odklonu od jadra a podpory obnoviteľných zdrojov, musí to dôsledne presadzovať aj na európskej úrovni. Ak by totiž v Poľsku alebo v Česku vyrástli nové, štátom podporované jadrové elektrárne, mohla by ich produkcia vytlačiť z trhu nemecké obnoviteľné zdroje, ktorých podporu platia nemeckí spotrebitelia,“ povedal.

Nemecko sa rozhodlo odstaviť svoje jadrové elektrárne do roku 2022. Ich výkon by mali nahradiť veterné a solárne zdroje, ktoré v súčasnej dobe pokrývajú zhruba štvrtinu spotreby elektriny v Nemecku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia