Nová grécka vláda prvýkrát privatizovala, získali aj Česi

Grécko v piatok predalo dvadsaťročnú licenciu na dostihové stávky stávkovému monopolu OPAP, v ktorom má nepriamy podiel česká investičná skupina KKCG.

25.04.2015 13:18
debata (2)

OPAP, ktorý je podľa príjmov jednou z najväčších stávkových firiem v Európe, ponúkol za licenciu 40,5 milióna eur. O obchode informovala agentúra AFP.

Ide o prvú privatizáciu vlády premiéra Alexisa Tsiprasa od jej nástupu k moci po januárových voľbách, v ktorých zvíťazila ľavicová formácie SYRIZA. Tá ostro vystupovala proti privatizácii podnikov v úplnom alebo čiastočnom vlastníctve štátu a v predvolebnej kampani sľubovala, že ju zastaví. Teraz je ale koaličná vláda strany SYRIZA a nacionalistických Nezávislých Grékov pod tlakom medzinárodných veriteľov, ktorí ďalšiu úverovú pomoc Aténam podmieňujú okrem iného pokračovaním privatizácie.

KKCG pred viac ako týždňom oznámila, že zdvojnásobuje svoj podiel vo fonde Emma Delta, ktorý vlastní kontrolný podiel v OPAP. Jej podiel vo fonde tak stúpol na 44,7 percenta. KKCG sa zároveň stáva najväčším jednotlivým investorom vo fonde a v OPAP má mať nepriamo podiel 14,8 percenta.

OPAP má od gréckej vlády monopol na športové stávkovanie do roku 2020 a na lotériové stávky do roku 2030. Vlastní tiež exkluzívne práva na prevádzkovanie videoloterijných terminálov (VLT). Čistý zisk firmy vlani stúpol o 41 percent na 199,2 milióna eur. Celkové výnosy potom vzrástli o 15 percent na 4,26 miliardy eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna