Piëch rezignoval z postu šéfa dozornej rady Volkswagenu

Predseda dozornej rady nemeckej automobilky Volkswagen Ferdinand Piëch v sobotu s okamžitou platnosťou odstúpil z funkcie, z rady odchádza aj jeho manželka Ursula.

26.04.2015 08:25
Ferdinand Piëch Foto: ,
Ferdinand Piëch
debata

Piëch tak prehral mocenský boj, ktorý sa v najväčšej európskej automobilke v posledných dňoch odohrával a ktorý Piëch sám vyprovokoval. Vedenie Volkswagenu sa ocitlo v kríze, keď Piëch v nedávnom rozhovore s časopisom Der Spiegel naznačil stratu dôvery v generálneho riaditeľa Volkswagenu Martina Winterkorna.

Riadiaci výbor dozornej rady potom minulý týždeň Winterkornovi vyjadril podporu a sľúbil, že navrhne predĺženie jeho kontraktu. Piëch však podľa nemeckých médií tento týždeň pokračoval v snahe o zosadenie Winterkorna. Der Spiegel v piatok informoval, že podľa mnohých členov dozornej rady pôsobí táto snaha firme značné škody a že Piëch už je vo funkcii predsedu dozornej rady neúnosný.

Riadiaci výbor v sobotu Piëchův odchod zdôvodnil nedostatkom vzájomnej dôvery. „Členovia riadiaceho výboru dospeli k jednomyseľnému záveru, že vzhľadom na vývoj v uplynulých týždňoch prestala existovať vzájomná dôvera potrebná pre úspešnú spoluprácu,“ uviedol výbor, medzi ktorého členov až doteraz patril aj Piëch.

Premiér spolkovej krajiny Dolné Sasko Stephan Weil vyhlásil, že Piëchov odchod bol nevyhnutný na objasnenie situácie vedenia Volkswagenu. Dodal, že riadiaci výbor dozornej rady sa nebude ponáhľať s hľadaním Piëchovho nástupcu. Dolné Sasko vlastní v automobilke zhruba pätinový podiel a premiér je jedným z členov riadiaceho výboru.

„Ľutujem rezignáciu Ferdinanda Piëcha, vo finále však bola nevyhnutná,“ povedal podľa agentúry DPA Weil. Piëchove povinnosti bude zatiaľ zastávať jeho doterajší zástupca Berthold Huber.

Podľa niektorých médií považoval Piëch za vhodnú náhradu za Winterkorna šéfa divízie Porsche Matthiasa Müllera alebo šéfa divízie Škoda Auto Winfrieda Vahlanda. Samotný Piëch však vo štvrtkovom rozhovore s novinami Bild snahu o Winterkornove odvolanie poprel.

Osemdesiatročný Piëch je vnukom zakladateľa značiek Porsche a Volkswagen Ferdinanda Porscheho a v súčasnosti je patriarchom rodinného klanu, ktorý vo Volkswagene ovláda 50,7 percenta hlasovacích práv. Vo vedení podniku strávil takmer 22 rokov, z toho osem rokov ako generálny riaditeľ. Winterkorn je šéfom Volkswagenu od januára 2007, súčasný kontrakt mu vyprší na konci budúceho roka.

Holdingová spoločnosť Porsche SE, ktorá je najväčším akcionárom Volkswagenu, v sobotu Winterkorna podporila. „Máme plnú dôveru v konanie Volkswagenu a ľutujeme vývoj z posledných dní,“ povedal predseda spoločnosti Wolfgang Porsche, ktorý je Piëchovým bratrancom.

Volkswagen je najväčšou automobilkou v Európe a najneskôr do roku 2018 sa chce stať najväčším výrobcom áut na svete. Vlani firma zvýšila predaj o 4,2 percenta na 10,14 milióna áut, a prvýkrát tak prekonala desaťmiliónovou hranicu. Jednotkou na svetovom trhu zostal japonský rival Toyota Motor, ktorému odbyt vlani vzrástol o tri percentá na 10,23 milióna vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen