O akcie Telekomu je záujem

Akcie Slovak Telekomu ponúka štát na predaj pre bežných ľudí už niekoľko dní a banky evidujú záujem Slovákov.

26.04.2015 17:49
debata (9)

Denník Pravda sa išiel pozrieť do troch pobočiek Slovenskej sporiteľne a vo všetkých počas obedňajších hodín boli už minimálne traja klienti s túžbou vlastniť akcie telekomunikačnej spoločnosti. Budúci majitelia akcií môžu zarobiť na dividendách alebo na zhodnotení akcií.

„O akcie Telekomu je veľký záujem,“ hovorí Nicola, ktorá pracuje s klientmi v jednej z pobočiek bánk ponúkajúcich akcie spoločnosti. Na otázku, koľko ľudí počas dňa zatiaľ prišlo, povedala, že traja. A to je úspech? „Áno,“ dodala s úsmevom pracovníčka pobočky.

Klienti podľa nej kupovali väčšinou viac ako po desať kusov akcií Slovak Telekomu. Jedna osoba môže s 5–percentnou zľavou od štátu maximálne investovať do 423 akcií.

„Áno, prišiel som si kúpiť akcie Telekomu. Chcem investovať do desiatich akcií,“ priznáva sa mladý muž žijúci v Bratislave. Môže to byť výhodné,“ dodáva. Podobne je na tom aj Tomáš, ktorý takisto uvažuje nad kúpou desiatich akcií.

Fond národného majetku si vybral ako hlavného distribútora akcií Slovenskú sporiteľňu pre najväčší počet klientov. Banka zavádza účet na účel kúpy akcií pre nových klientov bezplatne. Platí sa však za správu cenných papierov. Ročný poplatok za vedenie účtu je 0,2 % z celkovej hodnoty akcií.

„Pokiaľ by ste chceli tento účet využívať aj na iný účel ako v súvislosti s kúpou akcií, musíte si ešte doplatiť,“ hovorí pracovníčka banky.

Na zriadenie takéhoto nového účtu pritom stačí len občiansky preukaz a hotovosť, pomocou ktorej chcete akcie kúpiť. Platí sa vopred najvyššia suma stanoveného rozpätia. Jedna akcia by mala stáť od 17,70 do 23,60 eura. Pokiaľ bude záujem o akcie nižší, aj definitívna cena akcie bude nižšia. Banka potom zvyšné peniaze na účet vráti.

„Za jednu akciu by ste mali teraz zaplatiť 23,60 eura, keďže však minimálne môžete kúpiť desať akcií, minimálny vklad je tak po 5–percentnej zľave 224,20 eura,“ vysvetľuje opäť pracovníčka banky.

Akcie ponúkajú aj niektoré iné banky, ale zľavy piatich percent pre Slovákov s trvalým pobytom na území Slovenska sú v ponuke len v Slovenskej sporiteľni a to do 5. mája. Po tomto dátume sa aj klienti dozvedia definitívnu sumu za akciu, ktorá sa im odpočíta z účtu. Ak by napríklad hodnota akcie napokon dosiahla 20 eur, desať akcií by aj so zľavou vyšlo na 190 eur.

Telekom vlani vyplatil dividendu 0,19 eura na akciu. Ak by sa to zopakovalo aj tento rok, zisk z desiatich akcií by bol 1,90 eura. Na druhej strane ročný poplatok 0,2 % z celkovej hodnoty akcií (190 eur) by bol 0,38 eura. Zaujímavý však môže byť prípadný zisk z budúceho zhodnotenia akcií.

Či sa nejakým spôsobom záujem klientov líši v pobočkách bánk po celom Slovensku a v akom štádiu predaja je ostatných 195 pobočiek, sa nám nepodarilo zistiť.

„K tejto otázke sa nebudeme vyjadrovať, pretože prebieha verejná ponuka,“ vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Budúci majitelia môžu zarobiť na dividendách, ktoré sa vyplácajú ročne, ale môžu zarobiť aj na samotnom predaji akcií, pokiaľ hodnota spoločnosti rastie.

„Dopyt investorov po akciách na burze sa zvyšuje, pokiaľ je podnik ziskový. Investori sa pozerajú aj na to, v akom sektore sa firma pohybuje. Aká je tam konkurencia, či spoločnosť expanduje a získava si nových klientov, alebo nie,„ hovorí analytik TRIM Broker Tomáš Mikulík, ktorý dodáva, že každá firma v súčasnosti má záujem expandovať a vytvárať zisk.

Vláda sa akcie rozhodla predať, pretože podľa jej zástupcov sa dividendy nevyplácali dostatočne. Z údajov spoločnosti Slovak Telekom však v skutočnosti vyplýva, že štátu bolo od roku 2002 do roku 2014 vyplatených približne 658 miliónov eur. Na druhej strane nemecký 51–percentný akcionár Deutsche Telekom viackrát dividendy krátil. Na konci vlaňajška bol nerozdelený zisk spoločnosti 187,6 mil. eur.

„Vzhľadom na vývoj v ostatných telekomunikačných spoločnostiach, ktoré dividendy vyplácajú, je pravdepodobné, že sa dividendy v budúcnosti vyplácať budú,“ myslí si riaditeľ odboru finančných trhov J&T banky Michal Štubňa.

Podľa odhadov môže štát na predaji 49 percent akcií získať od 750 miliónov až do jednej miliardy eur. Bežným ľuďom je určených najviac desať percent z predávaného balíka, zvyšok majú tvoriť inštitucionálni investori. Akcie štát predáva aj na londýnskej burze.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom