Banky zvyšujú poplatky. Kompenzujú si nízke úroky

Klienti viacerých bánk zaplatia za niektoré služby opäť o niečo viac. Finančné domy pýtajú vyššie sumy za vedenie účtu, poistenie, ale aj za výber z bankomatu.

26.04.2015 20:00 , aktualizované: 27.04.2015 07:00
bankomat, banka, platobná karta, poplatky Foto:
Zvýšenie poplatkov si klient všimne napríklad pri výbere hotovosti.
debata (89)

Zdražovanie ospravedlňujú rozširovaním svojej ponuky o nové produkty, prehľadnejším cenníkom či dostupnejšou sieťou bankomatov. Tlak cien smerom nahor mohli vyvolať aj nízke úrokové sadzby na trhu s hypotékami. Banky si kompenzujú stav, keď na úveroch zarábajú menej.

Zvýšiť príjmy za bankové služby najnovšie plánuje aj Slovenská sporiteľňa. Najväčšia slovenská banka mení cenník k prvému júnu, pričom zmeny sa dotknú cestovného poistenia Kooperativa. Poistné pri debetných kartách banka zvyšuje.

Pri debetných kartách VISA Elektron, VISA Elektron Sphere/Maestro a Bratislavská mestská karta sú zvýšené poplatky pre individuálne poistenie pre držiteľa karty na 15 eur ročne, predtým bolo poistenie vo výške 12,55 eura. Pri rodinnom poistení na 35 eur ročne z 29,94 eura a pri dodatočnom poistení rodinných príslušníkov na 20 eur ročne z pôvodnej výšky poistného 17,39 eura.

Dôvodov, prečo si banky účtujú za svoje služby viac, je podľa Maroša Ovčarika z Finančného kompasu niekoľko: „Jedným z nich môže byť výrazné spomalenie nárastu výnosov z úrokov, čo je spôsobené neustále klesajúcimi úrokovými sadzbami na trhu. Banky sa týmto spôsobom snažia aspoň čiastočne nahradiť úrokové výnosy príjmami z poplatkov.“

Banky zvyšovali poplatky aj po tom, čo vláda zaviedla bankovú daň a mimoriadny bankový odvod. Peniaze z bankovej dane boli odložené na prípadné budúce problémy bankového sektora. Časť z nich však vláda aktuálne chce použiť na odškodnenie malých veriteľov v prípade reštrukturalizácie Váhostavu. Od malých veriteľov štát kúpi ich pohľadávky za 50 percent hodnoty a keď si tieto peniaze štát od Váhostavu neskôr vymôže, fond určený na sanáciu bánk ho doplní.

Podľa Ovčarika upravujú banky svoje sadzobníky kedykoľvek počas roka. Niektoré zmeny predstavujú zvyšovanie poplatkov, vo výnimočných prípadoch môže však dôjsť k ich poklesu alebo úplnému zrušeniu. S rastom poplatkov začali niektoré banky už na začiatku roka.

Do zdražovania sa medzi prvými pustila Oberbank, ktorá zvýšila poplatok za výber hotovosti až päťnásobne na sumu 2,50 eura eura. Ďalšie úpravy v cenníku postihli aj prevodný príkaz v pobočke, ktorý klientov vyjde na jedno euro. Predtým to bolo päťdesiat centov.

V tom istom mesiaci upravovala sadzby za svoje služby aj OTP banka. Viac prostriedkov si sľubuje od zdraženia za vydanie platobnej karty MasterCard Gold. Namiesto štyridsiatich eur si jej klienti musia odložiť bokom o päť eur viac. V prípade zmeny PIN kódu cez bankomat zaplatíte OTP banke dva a pol eura, predtým to boli dve eurá.

VÚB banka začala so zdražovaním vo februári, keď sa zmeny dotkli hlavne zvyšovania poplatkov za balíky pre mladých aj seniorov. Cena za vedenie účtu najviac vyskočila smerom nahor pri konte Start Generation pre klientov vo veku 25 – 26 rokov z pôvodného eura na dve eurá.

S úpravou cenníka bude banka pokračovať aj v máji, keď pozastavuje predaj Flexiúčtu od tri a pol až do deväť eur. Namiesto nich zavádza dva nové produkty za šesť a deväť eur mesačne. Ich súčasťou má byť aj benefitný program, ktorým chce motivovať aktívnych klientov zľavneným poplatkom za vedenie účtu. Aby mal klient účet zadarmo, musí využiť minimálne tri ďalšie produkty.

„V nových produktoch sme zjednodušili systém zliav a umožnili byť súčasťou benefitného programu aj klientom, ktorí majú u nás úver,“ potvrdzuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.

Za bankové služby si viac priplácajú aj klienti Prima banky pri výbere hotovosti. Kým do konca februára stála táto služba pätnásť centov, v súčasnosti je to už dvadsať centov. Takisto zvyšovala poplatky za prevodné príkazy z pôvodných pätnásť na dvadsať centov.

Úsporné opatrenia podnikla od marca aj mBank, ktorá zaviedla sankciu za nepoužívanie debetnej karty vo výške jedno euro mesačne. Poplatok za debetnú kartu Banka nebude účtovať, pokiaľ mesačný objem platieb kartou k účtu mKonto bude aspoň 20 eur, alebo ak klienti využívajú niektorý z úverových produktov ako mPôžička Plus, mRezerva, mKreditka a mHypotéka.

Nový cenník pripravuje od prvého mája aj Poštová banka. Vlna zdražovania zasiahne jej klientov hneď dvakrát, a to v prípade drahšieho výberu z cudzieho bankomatu a trvalej platby na výplatu hotovosti. Poplatok za trvalú platbu za zvýši zo súčasných 1,15 eura na 1,3 eura. Za výber hotovosti z bankomatu inej banky chce Poštová banka namiesto aktuálnych 1,5 eura žiadať až dve eurá.

Uvádza sa tak v májovom Indexe bankových poplatkov, ktorý pravidelne pripravuje Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií. Nárast cien môže súvisieť s vlaňajším rozširovaním siete vlastných bankomatov, ale aj so zavedením služby Cashback v niektorých obchodoch. Služba, pri ktorej môžu zákazníci požiadať o peniaze priamo pri pokladnici, je pre klientov danej banky bezplatná.

„Z dôvodu vybudovania takto širokej akceptačnej siete pristúpila Poštová banka k prehodnoteniu výšky poplatkov,“ vyjadrila sa v mene Poštovej banky jej hovorkyňa Anna Tkáčová.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #poplatky