Únia zhorší prognózu pre Grécko

Európska komisia plánuje výrazne znížiť odhad tohtoročného rastu gréckej ekonomiky.

27.04.2015 08:30
debata (1)

Nemeckému denníku Handelsblatt to v rozhovore pre pondelkové vydanie povedal podpredseda komisie a komisár pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis.

„V zime sme tohtoročný rast Grécka odhadovali na 2,5 percenta. Naša jarná prognóza pre Grécko bude pesimistickejšia,“ povedal Dombrovskis. Posledný výhľad komisie predpokladal, že Grécko úspešne dokončí medzinárodný záchranný program. Atény sa však stále nedokázali dohodnúť na podobe reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú vyplatenie zvyšnej časti pomoci, píše agentúra Reuters.

Vlani sa grécka ekonomika po šiestich rokoch vrátila k rastu, ktorý dosiahol 0,7 percenta. Miera nezamestnanosti však zostáva viac ako dvojnásobná v porovnaní s priemerom v celej Európskej únii. Popredný grécky ekonomický inštitút IOBE v utorok znížil odhad tohtoročného rastu gréckej ekonomiky na len jedno percento. Ešte v januári predpovedal, že hrubý domáci produkt Grécka v tomto roku stúpne o 2,3 percenta. IOBE je tak teraz pesimistickejší než grécka vláda, ktorá tohtoročný rast odhaduje na 1,4 percenta.

1 debata chyba