Gréci nie sú spokojní s vládou, polovica chce kompromis s EÚ

Viac ako polovica Grékov, konkrétne 52 percent, je nespokojných s výkonom vlády premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá sa dostala k moci po januárových voľbách. Vyplýva to z výsledkov nového prieskumu verejnej mienky pre nedeľník Preto Thema, o ktorom v pondelok informovala agentúra AP.

27.04.2015 13:56
debata (1)

Polovica obyvateľov Grécka si podľa neho tiež želá, aby kabinet v prípade nutnosti ustúpil medzinárodným veriteľom pri rokovaniach o podobe reforiem.

Prieskum agentúry ALCO ukázal, že podpora vlády klesá. Spokojných s ňou je 39 percent respondentov. Stále menej ľudí si tiež želá, aby sa kabinet držal tvrdej vyjednávacej línie a šiel do ostrého stretu s veriteľmi z Európskej únie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky. Takýto postup schvaľuje len 36 percent oslovených. Hľadanie kompromisu, naopak, uprednostňuje 50 percent ľudí. Krátko po voľbách, tento rok vo februári, pritom bolo pre konfrontáciu s veriteľmi 75 percent opýtaných.

Silne zadlžené Grécko teraz kvôli nedostatku hotovosti zápasí s hrozbou platobnej neschopnosti. Eurozóna síce v marci schválila štvormesačné predĺženie záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur z tohto programu ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Aténam sa zatiaľ nepodarilo s veriteľmi na podobe reforiem dohodnúť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna