Grécko po debakli v Rige obmenilo tím vyjednávačov

Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok vykonal zmeny v zložení tímu, ktorý vedie rokovania s medzinárodnými veriteľmi Grécka, napísala s odvolaním na nemenovaný vládny zdroj agentúra Reuters.

27.04.2015 14:53
debata (1)

Tsipras aj jeho poradcovia ale vyjadrili podporu ministrovi financií Janisovi Varufakisovi, ktorý sa pre svoj výkonu na piatkovom zasadnutí ministrov financií eurozóny v Rige stal terčom kritiky médií. V Aténach podľa gréckej tlače kolovali špekulácie, že by mohol byť odvolaný.

Týždenník To Vima v nedeľu napísal, že Varufakis na piatkovom zasadnutí pred svojimi kolegami opäť pôsobil nepripravený a bol úplne izolovaný.

Premiér a jeho najbližší poradcovia vyjadrili Varufakisovi počas nedeľnej schôdzky podporu, tvrdí vládny zdroj agentúry Reuters. Súhlasili tiež s tým, aby Varufakis dohliadal na obmenený tím, ktorý rokuje o podobe reforiem s veriteľmi. Za koordinátora tejto skupiny ale vymenovali námestníka ministra financií Euklida Tsakalotosa, ekonóma a vysokoškolského pedagóga, ktorý má jemné spôsoby a u zástupcov medzinárodných veriteľov je obľúbený.

Varufakisov generálny tajomník Nikos Tcheocharakis, ktorý doteraz viedol technické rokovania s takzvanou bruselskou skupinou veriteľov, sa má teraz zamerať na vypracovanie plánu pre rast, ktorý má byť základom novej dohody s veriteľmi. Rokovania s bruselskou skupinou bude mať namiesto neho na starosti Jorgos Chuliarakis, ktorý sa považuje za blízkeho spojenca vplyvného podpredsedu vlády Jannisa Dragasakisa, napísal Reuters.

Niektorí ministri financií eurozóny po piatkovom zasadnutí prvýkrát pripustili, že uvažujú o pláne B pre prípad, že sa Grécko nedokáže do konca júna dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na ďalšom financovaní. Prelomili tak doterajšie tabu okolo možnosti odchodu Grécka z eurozóny. Slovinský minister financií Dušan Mramor v sobotu potvrdil, že pri piatkových rokovaniach so svojimi kolegami z eurozóny nastolil otázku „plánu B“.

Jeho taliansky kolega Pier Carlo Padoan v pondelok ale poprel, že by sa na scenári gréckeho odchodu z eura pracovalo. „čo som si vedomý, žiadny plán B pre Grécko nie je,“ povedal podľa Reuters novinárom v Ríme. „Cieľom je získať rýchlu dohodu s Aténami“.

Nemecké ministerstvo financií v pondelok vyjadrilo frustráciu nad nedostatočným pokrokom v rokovaniach. Berlín vraj bude trpezlivý, ďalší krok je ale teraz jasne na Aténach. „Čakáme na návrhy a čakáme na ne týždne. Je to frustrujúce, ale sme trpezliví,“ povedal novinárom podľa Reuters hovorca ministerstva financií Martin Jäger.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna