iPhone potiahol Apple k čistému zisku 13 miliárd USD

Čistý zisk americkej technologickej spoločnosti Apple v druhom finančnom štvrťroku medziročne stúpol o tretinu na 13,6 miliardy dolárov.

28.04.2015 07:00
debata

Výsledky podniku opäť podporil silný dopyt po telefónoch iPhone. Firma tiež oznámila, že sa rozhodla zvýšiť štvrťročnú dividendu o 11 percent.

Tržby spoločnosti sa v štvrťroku končiacom 28. marca medziročne zvýšili o 27 percent na 58 miliárd dolárov. Firma počas štvrťroku predala viac než 61 miliónov telefónov iPhone, čo predstavuje medziročný nárast o 40 percent.

Predaj iPhonov tak prekonal očakávania analytikov, ktorí ho podľa agentúry Bloomberg odhadovali na približne 58 miliónov prístrojov. V súlade s predpokladmi však zaostal za rekordnou úrovňou 74 miliónov prístrojov dosiahnutú v prvom finančnom štvrťroku, ktorý však zahŕňal kľúčovú vianočnú sezónu, upozornila agentúra AP.

Telefóny iPhone sa na celkových tržbách Applu podieľali viac ako dvoma tretinami. Popularita iPhonov tak kompenzuje slabnúci dopyt po počítačových tabletoch iPad. Predaj iPadov sa v druhom finančnom štvrťroku medziročne znížil takmer o štvrtinu na 12,6 milióna prístrojov, napísala agentúra DPA. Silné predaje zaznamenali aj počítače Mac na úrovni 4,56 milióna kusov.

Apple má v hotovosti a rýchlo speňažiteľných aktívach 193,5 miliardy dolárov. Spoločnosť aj preto zvýši objem peňazí, ktoré vyplatí akcionárom v podobe dividend a spätného odkupu akcií. Do marca 2017 by mala táto suma presiahnuť 200 miliárd dolárov.

Minulý týždeň spoločnosť Apple rozbehla predaj inteligentných hodiniek Apple Watch. Hodinky sú prvým produktom novej kategórie, ktorý firma vytvorila pod vedením generálneho riaditeľa Tima Cooka. Ten v roku 2011 nahradil v čele podniku legendárneho Steva Jobsa, ktorý čoskoro potom zomrel na rakovinu.

Hodinky po spárovaní s telefónom iPhone umožňujú užívateľom napríklad kontrolovať internetovú poštu, počúvať hudbu či telefonovať. Cena hodiniek sa začína na 349 dolároch, záujemcovia o luxusné verzii „Edition“ si však musia pripraviť najmenej 10 000 dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone