Štát bude žiadať 492 miliónov eur od Enelu za VE Gabčíkovo

Štát má v rukách právoplatný rozsudok Krajského súdu o neplatnosti zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo Slovenským elektrárňam. Rozhodujúci podiel v Slovenských elektrárňach má talianska spoločnosť Enel. Štát sa chystá od elektrární vymáhať výnosy z prenájmu počas deviatich rokov, ktoré v prípade neplatnosti zmluvy získali neoprávnene. Podľa premiéra Roberta Fica ide o 492 miliónov eur.

28.04.2015 10:57
Robert Fico, Peter Žiga Foto: ,
Premiér Robert Fico (vpravo) a minister životného prostredia Peter Žiga na spoločnej tlačovej besede o Gabčíkove.
debata (70)

Premiér pripomenul, že Vodnú elektráreň Gabčíkovo dala do prenájmu sprivatizovaným Slovenským elektrárňam vláda Mikuláša Dzurindu. Podľa jeho slov 35 percent výnosov počas 30 rokov prenájmu, ktoré mali dostávať Slovenské elektrárne, by vrátili talianskemu investorovi celú sumu, ktorú zaplatil pri privatizácii elektrární.

Rozsudok Krajského súdu, ktorý zmluvu o prenájme označil za neplatnú od počiatku, nadobudol právoplatnosť aj vykonateľnosť a nie je proti nemu žiadny riadny opravný prostriedok. Preto Fico uviedol, že kroky vlády, ktoré vrátili správu vodnej elektrárne do rúk štátnej Vodohospodárskej výstavby, boli legitímne a právne nespochybniteľné.

Všetky plnenia, ktoré Slovenské elektrárne dostávali, boli podľa Fica neoprávnené. Preto štát bude žiadať späť 492 miliónov, čo zahŕňa istinu a úroky počas deviatich rokov prenájmu. V prípade, že Slovenské elektrárne a ich majoritný akcionár nezareagujú, nasledovať budú ďalšie právne kroky.

Fico spomenul napríklad žiadosť o predbežné opatrenie, ktoré by zabránilo Enelu nakladať s majetkom Slovenských elektrární. Premiér takisto uviedol, že sa stretne s najvyšším predstaviteľom Enelu Francescom Staracem a požiada ho, aby Taliani obmedzili nakladanie s majetkom elektrární.

Spoločnosť Slovenské elektrárne nedávno informovala, že žiada ako odškodné za stratu kontraktu o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo 588, 2 milióna eur a bude si ich uplatňovať v arbitráži (viac v článku Enel poženie Slovensko na arbitráž, za Gabčíkovo chce 588 miliónov). Fico označil toto číslo za „vycucnuté z prstu“. Rovnako odmietol názor, že v prípade neplatnosti zmluvy o prenájme by štát o Vodnú elektráreň Gabčíkovo prišiel. Skonštatoval, že vždy patrila štátu a ten si môže vybrať, komu ju dá spravovať.

Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu Slovenské elektrárne môžu žiadať odškodnenie len v prípade vypovedania zmluvy. Štát však zmluvu najskôr vypovedal, potom od nej odstúpil a nakoniec súd rozhodol, že je neplatná. Podľa ministra teda prebehli aj iné právne kroky, nielen výpoveď zmluvy. Takisto uviedol, že podľa zmluvy o odškodnení by Slovenské elektrárne museli požiadať o vyčíslenie škody slovenskú komoru audítorov. Preto považuje vyčíslenie škody Slovenskými elektrárňami za neopodstatnené.

Slovenské elektrárne však odškodné od štátu naďalej chcú. „Potvrdzujeme svoju žiadosť o vyplatenie odškodného za technológiu a aktíva Gabčíkova, ktoré sme odovzdali štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba. V celkovej sume 588 miliónov eur sú započítané aj tržby po odpočítaní nákladov za 22 rokov prevádzky,“ reagovala pre agentúru SITA hovorkyňa SE Janka Burdová.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #Vodná elektráreň Gabčíkovo