Súd v USA nariadil BNP Paribas zaplatiť pokutu 9 miliárd USD

Americký súd v piatok oficiálne nariadil francúzskej banke BNP Paribas zaplatiť rekordnú pokutu deväť miliárd dolárov v rámci urovnania obvinenia z porušovania amerických sankcií. Banka sa na tejto pokute dohodla už v minulom roku.

02.05.2015 08:25
debata (28)

BNP na konci minulého júna priznala, že porušila obchodné sankcie Spojených štátov zabezpečovaním finančných transakcií pre klientov zo Sudánu, Kuby a Iránu. Právny zástupca banky Georges Dirani v piatok súdu povedal, že BNP prijíma „úplnú zodpovednosť za svoje správanie“. Banka už podľa agentúry AFP veľkú časť pokuty uhradila.

Čistý zisk BNP sa vlani kvôli pokute prepadol na iba 157 miliónov eur zo 4,8 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Spoločnosť tak vykázala najnižší zisk od svojho vzniku v roku 2000, kedy došlo k spojeniu bánk BNP a Paribas.

Vo štvrtok banka oznámila, že v prvom štvrťroku 2015 zvýšila čistý zisk medziročne o 17,5 percenta na 1,65 miliardy eur. Prekonala tak očakávania analytikov, ktorí štvrťročný zisk podľa prieskumu agentúry Reuters odhadovali na 1,46 miliardy eur.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #BNP Paribas