Gréci trvajú na doplatku k penzii najmenej 300 eur mesačne

Grécka vláda signalizovala ústupky v rokovaniach s veriteľmi, no zároveň sa snaží ubezpečiť svojich ľavicových stúpencov, že nepoľaví zo svojho úsilia o ukončenie úsporných opatrení.

02.05.2015 13:38
debata (9)

Grécko by mohlo zvážiť zavedenie rovnej dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky tovary a služby okrem liekov, potravín a kníh. Zároveň by krajina mohla upraviť podobu dodatočného príspevku k dôchodku. Vo štvrtok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na popredného gréckeho predstaviteľa.

Grécko však trvá na tom, že výška dodatočného dôchodku nesmie poklesnúť pod 300 eur mesačne. Zvyšovanie minimálnej mzdy, ktoré sa stretlo so značným nesúhlasom veriteľov, chcú Atény konzultovať s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a s Medzinárodnou organizáciou práce (ILO). Až potom Grécko urobí rozhodnutie v tejto oblasti.

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Patrick Honohan vyjadril „mierny optimizmus“, že by sa mohol dosiahnuť priaznivý výsledok rokovaní Grécka s veriteľmi, čo by malo by odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu. "Som mierne optimistický v tom, že sa podarí dosiahnuť výstup, ktorý bude dobrý a priaznivý,“ povedal Honohan. O alternatívach však hovoriť nechcel.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna