Slováci, Česi a Bulhari lobujú v Bruseli za dočerpanie eurofondov

Niekoľko spôsobov, ako podporiť nedostatočné čerpanie peňazí z končiacich operačných programov, by mala v najbližšej dobe ponúknuť Európska komisia krajinám, ktorých sa problém týka.

04.05.2015 00:00
debata (2)

Podľa českej eurokomisárky pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľa a rodovú rovnosť Věry Jourovej je to výborná šanca ako dotiahnuť a maximálne využiť zatiaľ nedostatočné čerpanie prostriedkov určené pôvodne na roky 2007 až 2013.

O možnostiach sa v posledných týždňoch intenzívne vyjednavalo. S predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom sa kvôli tomu napríklad počas nedávneho mimoriadneho summitu EÚ zišli premiéri Bulharska Bojko Borisov, Slovenska Robert Fico a Česka Bohuslav Sobotka.

Po nej český premiér novinárom povedal, že Česko je súčasťou iniciatívy, ktorá sa snaží dosiahnuť maximálne vyčerpanie finančných prostriedkov z minulého viacročného obdobia.

„My sme v tých minulých dvoch rokoch prišli približne o 20 miliárd korún, ktoré sme nestihli vyčerpať. Ja by som rád tento rok urobil všetko pre to, aby tá suma bola čo najmenšia,“ uviedol Sobotka.

Možnosť čerpať peniaze z minulého programového obdobia sa končí na konci tohto roka. Jednou z kľúčových vecí, ktoré by mohli pomôcť napríklad pri veľkých stavbách dopravnej infraštruktúry tak má byť takzvané fázovanie. Projekty, pri ktorých je zrejmé, že tento rok nebudú dokončené, bude možné rozdeliť a financovať teda aspoň zčasti pri súčasnom riešení nadväznosti ďalšieho preplácania už v rámci súčasného viacročného obdobia.

Do konca roka 2016 bude predĺžená lehota na využívanie finančných nástrojov, teda napríklad pôžičiek alebo záruk, ktoré pomáhajú malým a stredným podnikom a bývajú efektívnejším, cielenejším a udržateľnejším spôsobom využitia prostriedkov z európskych fondov.

Komisia zvažuje tiež „pružnosť“ v rámci rôznych takzvaných prioritných osí. Malo by byť teda možné až o desatinu presiahnuť povolené čerpanie v jednej z nich za predpokladu rovnako vysokého nedostatočného čerpania v inej časti programu. Možné by navyše malo byť tiež započítať do čerpania aj zaplatené zálohy na dosiaľ nevykonané práce alebo umožniť čerpanie pri projektoch v prípadoch, kde došlo k menším pochybeniam, po odpočítaní korekcií. To umožní v obmedzenom čase, ktorý zostáva, nestrácať čas opakovaním výberového konania.

„Ťažko môžem odhadovať, pretože tú agendu nerobím, ale bola by som rada, aby tá nedostatočne čerpanie suma bola čo najmenšia. Moje optimistické odhady sú desať miliárd (korún),“ povedala o situácii v Česku Jourová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy