Gréci v máji zaplatia MMF takmer milardu eur

Grécko tento mesiac uhradí Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátku úveru vo výške takmer 1 mld. eur. Vyhlásil to v pondelok grécky minister práce Panos Skourletis a zopakoval, že Atény sa chcú s veriteľmi dohodnúť na podmienkach odblokovania finančnej pomoci.

04.05.2015 10:00
debata

Minister potvrdil, že výmenou za uvoľnenie poslednej splátky z končiaceho úverového programu MMF naďalej trvá na radikálnych reformách trhu práce. Ich súčasťou má by znižovanie dôchodkov a masové prepúšťanie, pričom fond odmieta snahy Grécka o zvýšenie minimálnej mzdy, dodal minister.

„(MMF) od nás žiada, aby sme nesiahali na žiadne (z úsporných opatrení), ktoré posledných päť rokov ničia životy gréckych ľudí,“ povedal minister pre televíznu stanicu Mega TV.

Podľa zdrojov agentúry Reuters rozhovory Grécka s medzinárodnými veriteľmi počas víkendu pokročili a cieľom rokujúcich strán je dosiahnuť dohodu počas mája. Rokovania doteraz postupovali pomaly, keďže grécka vláda sa bráni škrtom v penziách a reformám pracovného trhu. Tieto opatrenia sú totiž v rozpore s predvolebnými sľubmi vlády ľavicového gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna