Brusel schválil nákup talianskych elektrární českým EPH

Európska komisia v pondelok schválila prevzatie siedmich talianskych elektrární českým Energetickým a priemyselným holdingom (EPH). Uviedla to v tlačovej správe s tým, že krok nenaruší hospodársku súťaž.

04.05.2015 12:50
debata

EPH v januári oznámil, že v Taliansku od spoločnosti E.ON kupuje šesť plynových a jednu čiernouhoľnú elektráreň. Ich celkový výkon dosahuje 4500 MW, je teda vyšší ako výkon tuzemských jadrových elektrární Temelín a Dukovany dohromady.

Výšku transakcie ani spôsob financovania EPH neuviedol, talianske médiá vlani v decembri odhadovala akvizíciu na skoro 60 miliárd českých korún. E.ON podľa médií ťaží dlh 31 miliárd eur. Preto firma spustila reorganizáciu, v rámci ktorej sa zbavovala niektorých činností, vrátane aktivít v Taliansku.

Komisia, ktorá krok posudzovala v zjednodušenom postup, dospela k záveru, že akvizícia nevyvoláva obavy z narušenia pravidiel hospodárskej súťaže. Pripomenula, že EPH doteraz pôsobí predovšetkým v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Poľsku a Británii.

Súčasťou transakcie je šesť plynových elektrární s kapacitou 3900 MW, ďalších približne 600 MW predstavuje výkon uhoľnej elektrárne Fiume Santona Sardínii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #EPH