Slováci sa opäť môžu zbaviť bezcenných akcií z kupónky. Za peniaze

Slovensko opäť ponúklo majiteľom bezcenných akcií rôznych podnikov, aby tieto cenné papiere previedli na štát.

04.05.2015 19:16
debata (34)

Vyhnú sa tak vyšším poplatkom za vedenie účtu cenných papierov. Spomínanú možnosť majú aj českí akcionári slovenských firiem, ktorí akcie získali v prvej vlne kupónovej privatizácie. Vyplýva to z informácií dcérskej spoločnosti slovenského Fondu národného majetku (FNM), ktorá bude prevody zabezpečovať.

Kým do konca minulého roka sa majitelia mohli svojich akcií zbaviť bezplatne, teraz za ich prevod na štát zaplatia 30 až 85 eur. Ročný poplatok za vedenie účtu cenných papierov v spoločnosti Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) vyjde občanov v súčasnosti na 12 až 198 eur, od leta sa najnižšia sadzba poplatku o pätinu zvýši.

„Vzhľadom na záujem občanov a na to, že mnohí majitelia (v minulosti) nestihli previesť svoje cenné papiere na Fond národného majetku, sme pripravili možnosť previesť ich na spoločnosť Dlhopis,“ povedal v pondelok šéf tejto spoločnosti Miloslav Michalík. Dlhopis je dcérskou firmou slovenského FNM.

Kupónová privatizácia bola v 90. rokoch súčasťou prechodu vtedajšieho Československa na trhovú ekonomiku. Obyvatelia výmenou za investičné kupóny získali priamo akcie privatizovaných podnikov alebo podiel v investičných fondoch.

Akcie mnohých slovenských podnikov, ktoré menili majiteľa v kupónovej privatizácii, sú v súčasnosti prakticky bezcenné, napriek tomu ale vlastníci cenných papierov musia platiť CDCP poplatok za ich evidenciu na účte. V minulosti sa tiež vyskytli prípady, keď Slováci previedli na FNM aj akcie ziskových firiem.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #FNM #kupónová privatizácia