Slováci, Česi, Rakúšania, Maďari a Bulhari chcú zmeny v DPH

Päť členských štátov Európskej únie chce požiadať Brusel o zmeny v opatreniach, ktoré by uľahčili boj proti podvodom s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

05.05.2015 06:20
debata (5)

Ministri financií Česka, Bulharska, Maďarska, Rakúska a Slovenska to podľa agentúry Reuters oznámili na tlačovej konferencii vo Viedni. DPH patrí v únii medzi takzvané harmonizované dane, ktorých pravidlá sú určovaná na celoúniovej úrovni.

Ministri piatich krajín vyhlásili, že požiadajú Európsku komisiu, aby zmenila systém DPH, ktorý je podľa rakúskeho ministra financií Hansa Jörga Schellinga „neefektívny a je nutné ho zmeniť“. Podľa českého ministra financií Andreja Babiša, ktorého citoval Reuters, stoja podvody s DPH členské štáty EÚ približne 50 miliárd eur ročne.

K iniciatíve, ktorá vznikla zo snahy Prahy a Viedne, sa podľa Schelling pridá zhruba desiatka štátov.

Schelling by pritom bol pre to, aby štáty mohli uplatňovať režim prenesenia daňovej povinnosti. V tomto režime dopĺňa a priznáva DPH odberateľ, zatiaľ čo pri štandardnom predaji priznáva DPH predajca. Opatrenie sa netýka koncových drobných spotrebiteľov, ale premieta sa na úrovni platcov DPH, teda firiem a podnikateľov.

Rakúsko v tejto záležitosti v Bruseli dvakrát narazilo na odpor. Schelling navrhol, aby komisia umožnila Rakúsku a Česku vyskúšať zmeny v pilotných programoch.

Maďarský minister hospodárstva Mihály Varga agentúre MTI povedal, že cieľom pondelkového stretnutia vo Viedni bolo koordinovať úsilie, ktoré by umožnilo spoločné zavedenie systému prenesenia daňovej povinnosti na niektoré skupiny výrobkov. Rozhovory vraj budú pokračovať tento mesiac v Bruseli a na júnovom stretnutí ministrov hospodárstva a financií (ECOFIN).

K iniciatíve podľa Vargu prizvali Poľsko a Rumunsko, rokovania sa však nezúčastnili. Nemecko sa rozhovorov zúčastnilo ako pozorovateľ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #DPH