Telekom: Cena je vysoká, ale aj atraktívna

Záujemcovia o historickú kúpu akcií Slovak Telekomu spomedzi bežných ľudí majú v utorok posledný deň na to, aby si mohli objednať akcie telekomunikačnej spoločnosti.

05.05.2015 12:00
Slovak Telekom Foto: ,
Bežní ľudia si akcie Slovak Telekomu môžu kúpiť od 22. apríla do 5. mája 2015, inštitucionálni investori od 21. apríla do 6. mája 2015.
debata (11)

Spolu 49-percent akcií firmy predáva štát v podaní Fondu národného majetku. Inštitucionálni investori môžu akcie kupovať do stredy. Definitívnu cenu má určiť fond so zástupcami bánk práve na základe ponuky a dopytu v stredu. Rozpätie akcie je však vopred stanovené. Môže sa pohybovať od 17,70 eura do 23,60 eura. To, koľko ľudí prejavilo záujem a akcie si objednalo, ostáva naďalej tajné. Z veľkých klientov svoj zámer o kúpu prejavila Európska banka pre obnovu a rozvoj, ktorá plánuje na burze kúpiť akcie v hodnote do 120 miliónov eur.

Je kúpa akcií Slovak Telekomu výhodná, alebo nie? Túto dilemu nemajú len laici, ale aj odborníci. Kým niektorí rozpätie, v ktorom sa akcie budú predávať, považujú za atraktívne, iní cenu vnímajú ako vysokú.

„Nákup akcií má svoje riziká. Spoločnosť má momentálne relatívne nízke zisky,“ hovorí analytik TRIM Broker Peter Greguš.

„Cenové rozpätie, v ktorom sa ponúkajú akcie Telekomu, považujeme za atraktívne, pretože akcie iných telekomunikačných spoločností sa obchodujú za niekoľkonásobne vyššiu cenu,“ konštatuje zase analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Spoločnosti v stredoeurópskom regióne ako Magyar Telekom, Telekom Hrvatski, O2 ČR, Orange Polska sa totiž aktuálne obchodujú okolo 5-násobku ponúkanej ceny za Slovak Telekom. Akcie firiem ako Orange, Telefonica alebo Deutsche Telekom dosahujú približne 7-násobok.

Pokiaľ si akcie kúpite, mohli by ste zarobiť napríklad na ich predaji. Cena akcií na burze bude rásť, pokiaľ bude podnik ziskový, spoločnosť bude expandovať či si získavať nových klientov. Už teraz je Slovak Telekom dominantným hráčom medzi pevnými telekomunikačnými prepojeniami a patrí mu druhé miesto pri mobilných linkách.

„Ak sa pozrieme na vývoj telekomunikačného sektora a portfólio Slovak Telekom, tak rast na 200 eur za akciu sa zdá byť veľmi nepravdepodobný. Podobný rast dokážu robiť iba naozaj inovatívne spoločnosti s veľkým potenciálom, tam ale Slovak Telecom podľa nášho názoru nepatrí,“ hovorí Peter Greguš, ktorý však zároveň dodáva, že cenu akcií vždy určuje až trh a pokiaľ spoločnosť dokáže generovať výborné výsledky, silný rast ceny akcií je podľa neho pravdepodobný.

Druhou možnosťou, ako na kúpe akcií zarobiť, je inkasovať dividendy. Ich vyplácanie závisí od rozhodnutia akcionára s 51-percentným podielom a manažérskymi právomocami, ktorým je Deutsche Telekom. V analytických kruhoch sa spomína, že firma by mala vyplácať 50 až 80 percent z čistého zisku. Dividendy sa vyplácajú rovnakým podielom všetkým akcionárom. Dividendovú politiku spoločnosti však odborníci vnímajú stále ako obmedzujúci faktor atraktivity.

„Dôležité bude, aká bude dividendová politika spoločnosti a ako sa bude hospodársky spoločnosti dariť. Samozrejme, bude záležať na budúcej ziskovosti spoločnosti. Dividendy vnímame ako obmedzujúci faktor, pretože pri ostatných spoločnostiach v tom istom sektore dokážeme nájsť alternatívy s lepším dividendovým výnosom,“ konštatuje opäť Stanislav Pánis.

Vyplácanie dividend bolo aj deklarovaným dôvodom, prečo sa vláda rozhodla akcie predať. Z údajov spoločnosti Slovak Telekom však vyplýva, že štátu bolo od roku 2002 do roku 2014 vyplatených približne 658 miliónov eur.

Slovenská sporiteľňa, ktorú Fond národného majetku poveril predajom akcií, nezaznamenala doteraz počas predaja žiaden incident. Klienti, ktorí si akcie kúpili, budú 7. mája informovaní poštou, alebo e-mailom o výsledku verejnej ponuky vrátane konečnej ceny za jednu akciu.

„Dňa 12. mája z účtu klienta stiahneme finančné prostriedky, ktoré zodpovedajú počtu objednaných akcií vynásobených konečnou cenou po 5-percentnej zľave. Tá platí na prvých 423 akcií,“ dodáva Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Najmenej si môžu ľudia kúpiť 10 akcií.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #Slovak Telekom