Tescu sa nedarí. Dostalo už tretiu pokutu

Po horších hospodárskych výsledkoch za vlaňajšok dostáva aktuálne obchodný reťazec Tesco ďalšie rany od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

05.05.2015 14:00
Tesco Foto: ,
Od začiatku roka dostal najväčší reťazec za predaj potravín po záruke tri pokuty spolu vo výške 3 milióny eur.
debata (12)

Od začiatku roka dostal reťazec za predaj potravín po záruke tri pokuty spolu vo výške 3 milióny eur. Naposledy potvrdili štátni inšpektori miliónovú pokutu pre prevádzku v Spišskej Novej Vsi. Po dátume spotreby našli v hypermarkete ešte vlani v októbri tlačenky, pudingy a strukoviny. S hnilobou a plesňou sa zasa stretli pri mandarínkach, paprike či hrozne. Inšpektori vtedy dali hypermarketu v Spišskej Novej Vsi za takýto predaj potravín po dobe spotreby a minimálnej trvanlivosti pokutu výške 7-tisíc eur.

Začiatkom roka po opakovanom porušení dostala miliónovú pokutu prevádzka v Partizánskom a neskôr aj v Spišskej Belej. Na pultoch našli inšpektori viacero potravín po dátume trvanlivosti. V obchode ponúkali napríklad plesnivé citróny. O mesiac neskôr počas kontroly našli po lehote syr, kávu, čaj a ďalšie potraviny. Nechýbalo ani nevyhovujúce ovocie a zelenina. Zákazníci mohli kúpiť hnilé hrozno, plesnivé nektárinky, paradajky a ananás, nahnité uhorky i jablká.

V prípade Tesca ide o doteraz najvyššie pokuty, ktoré udelila Štátna veterinárna a potravinová komora obchodníkovi na Slovensku. Inšpektori môžu uložiť podľa nového sadzobníka pokutu až do výšky piatich miliónov eur. Minimálna pokuta je tisíc eur. Ak sa do roka v tej istej sieti nájde napríklad ešte jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti, inšpektori musia uložiť minimálne miliónovú pokutu. Tesco sa bude podľa hovorkyne spoločnosti Zuzany Lošákovej voči posledným dvom verdiktom brániť právnou cestou. Prvú sankciu už Tesco stihlo napadnúť na súde a Štátnu veterinárnu a potravinovú správu požiadalo, aby rozhodnutie o pokute stiahlo zo svojej stránky. Súd vyhovel žiadosti Tesca o odklad zaplatenia pokuty.

Vysoké pokuty pre Tesco prichádzajú v čase, keď sa reťazec v Európe zmieta v problémoch. Najväčšia maloobchodná sieť v Británii už oznámila, že uzavrie viacero stratových prevádzok v Európe. Zatvárať prevádzky sa chystá nielen v Británii, ale aj v susednom Maďarsku a Českej republike. Na Slovensku má 155 obchodov a zamestnáva spolu viac ako 10-tisíc ľudí, čím je druhým najväčším zamestnávateľom v krajine. Tržby prevádzok Tesca na Slovensku klesli za vlaňajšok o 2,8 percenta na 1,32 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Tesco