Voľný obchod medzi EÚ a Ukrajinou sa začne v januári 2016

Európska únia začne uplatňovať dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou od budúceho roka napriek tlaku Ruska, aby sa realizácia dohody opäť odložila.

05.05.2015 14:49
debata (34)

Vyplýva to z návrhu dokumentu pripravovaného pre summit Európskej únie a jej šiestich východných susedov, ktorý bude tento mesiac v Rige. Spoločná deklarácia ráta s tým, že dohoda o voľnom obchode bude platiť od 1. januára 2016. Je to o rok neskôr, ako sa pôvodne plánovalo, keďže Rusko sa snaží brániť procesu integrácie Ukrajiny s EÚ.

Hoci je EÚ ochotná diskutovať o ruských obavách, realizácia „bude v nadchádzajúcich rokoch hlavnou prioritou Európskej únie a partnerov, ktorých sa to týka,“ hovorí návrh deklarácie v súvislosti s dohodou o voľnom obchode. Zároveň však konštatuje, že ani Ukrajine ani Gruzínsku sa ihneď neudelí možnosť cestovať do EÚ bez víz.

Summit Východného partnerstva, ktorý bude 21. a 22. mája, EÚ okrem podpory prejavenej Ukrajine, podľa návrhu toho veľa neponúkne Arménsku, Azerbajdžanu, Bielorusku, Gruzínsku a Moldavsku. Pokiaľ ide o Arménsko, zdá sa, že Brusel akceptuje, že Jerevan si vybral za partnera Moskvu. Arménsko sa totiž v roku 2013 rozhodlo pre vstup do colnej únie vedenej Ruskom, ktoré je v krajine najväčším zahraničným investorom.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina