Slabšie euro zvýši ceny počítačov o desatinu

Výrobcovia počítačov tento rok zvýšia ceny v Európe a Japonsku až o desať percent. Budú tak vyrovnávať vplyv znehodnotenia väčšiny mien. Uviedla to v stredu analytická firma Gartner.

06.05.2015 08:34
debata (3)

„V súčasnej dobe pozorujeme, ako sa prudké zhodnocovanie dolára voči ostatným menám premieta to výsledkov a výnosov radu spoločností. Dodávatelia PC na japonskom a európskom trhu, kde lokálne meny oslabili od začiatku roku 2015 až o 20 percent, nebudú mať inú možnosť, ako zdvihnúť ceny, aby zostali ziskoví,“ uviedol vedúci výskumu Gartneru Ranjit Atwal.

Podľa odhadov Gartneru výdavky na zariadenia v západnej Európe vyjadrené v dolároch tento rok vzrastú na 116 miliárd. Toto zvýšenie už reflektuje očakávaný rast cien v lokálnych menách.

„Výrobcovia zariadení čiastočne vplyv klesajúcich dolárových výnosov vykompenzujú jednociferným percentuálnym poklesom cien komponentov v priebehu roku 2015. Zároveň budú ponúkať PC s menším počtom funkcií, aby udržali ceny čo najnižšie,“ dodal Atwal.

Na vyspelých trhoch sa predaje PC odvíjajú do značnej miery od cien a Gartner preto očakáva, že 30 percent zákazníkov bude aj v roku 2016 voliť lacnejšie modely.

Firemní zákazníci dajú tento rok prednosť iným IT investíciám, napríklad do softvéru a služieb. Veľké organizácie sa budú snažiť predĺžiť životnosť PC o šesť mesiacov, než aby kupovali lacnejšie modely alebo znižovali svoje požiadavky na funkčnosť. Navyše zmiznú nákupy optických mechaník a ďalších doplnkov, odhaduje Gartner.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Gartner