Bild: Grécka vláda chce zdaniť 500 najbohatších rodín

Grécka vláda navrhuje zaviesť mimoriadnu daň pre 500 najbohatších gréckych rodín. Napísal to nemecký denník Bild s odvolaním sa na nový zoznam reforiem, ktoré sa Atény chystajú predložiť euroskupine, teda ministrom financií krajín eurozóny.

06.05.2015 11:25
debata (1)

Mimoriadna daň je jedným z opatrení, ktoré majú vláde pomôcť uvoľniť sľúbené peniaze zo záchranného úveru. Zdroj z vlády v stredu povedal, že Atény uhradili splatný dlh 200 miliónov eur.

Zoznam reforiem gréckeho ministerstva financií podľa Bildu zahŕňa zvýšenie dane pre zamestnancov s platom viac ako 30 000 eur ročne, alebo zvýšenie dane z luxusu na položky ako sú drahé autá. Atény tiež navrhujú zavedenie dane na luxusné dovolenky na obľúbených ostrovoch a zjednotenie súčasných troch sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH). Výšku sadzieb nových daní však Bild neuviedol.

Grécko už niekoľko týždňov rokuje so svojimi zahraničnými veriteľmi o reformách, ktoré majú krajine uvoľniť zvyšné peniaze zo záchranného úveru. Hlavnými veriteľmi sú Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Rokovania ale zatiaľ nevykazujú výraznejší pokrok a bez dohody Grécku hrozí štátny bankrot.

Pre zlepšenie výberu daní Atény podľa Bildu tiež plánujú, že nariadia platiť nákupy nad 70 eur len debetnou kartou, aby o týchto transakciách bol vždy záznam.

Zdroj z gréckej vlády dnes agentúre Reuters v stredu povedal, že Atény už odoslali 200 miliónov eur, čo bol splatný úrok z úveru, ktorý krajine poskytol MMF. Splatenie tejto sumy, pripadajúce na stredu, sa očakávalo a pre Grécko nepredstavovalo žiadny väčší problém. Ťažkosti by ale krajina mohla mať so splátkou 750 miliónov eur, ktorá pripadá na 12. mája, teda na budúci utorok.

Grécka vláda sa potýka s akútnym nedostatkom finančnej hotovosti a kvôli zabezpečeniu peňazí na tieto splátky a tiež na májovú výplatu miezd a dôchodkov vláda nariadila štátnym inštitúciám a podnikom, aby previedli všetku svoju voľnú hotovosť na centrálnu banku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna