Súkromný vlak do Trenčína zacieli na študentov

Arriva mieri ako tretí súkromný dopravca na slovenské železnice. Svojimi službami chce spojiť Trenčín s Prahou. Pripravovaným spojením plánuje osloviť najmä študentov, pre ktorých vypraví vlak v piatok popoludní z Prahy na Slovensko.

06.05.2015 12:00
debata

V opačnom smere bude spojenie naplánované na nedeľu podvečer. O definitívnom spustení novej linky sa rozhodne v priebehu nadchádzajúceho leta. Arriva zaslala ŽSR objednávku vlakov osobnej dopravy pre grafikon 2015/2016 ešte v apríli tohto roka. Potvrdila to Dana Šinková, zástupkyňa riaditeľky odboru komunikácie ŽSR.

Vlaky z Česka k nám budú jazdiť cez Olomouc, Přerov, Otrokovice, Uherské Hradiště a Vlárský priesmyk. Nemecký dopravca chce poskytovať svoje služby na našom území na vlastné komerčné riziko, a teda prevádzka bude prebiehať bez štátnych dotácií. Arriva sa dočká len štandardných doplatkov na zľavy, podobne ako všetci ostatní dopravcovia. Ide o zľavy pre niektoré skupiny cestujúcich, napríklad pre študentov alebo dôchodcov.

Aktuálne priame vlakové spojenie medzi Trenčínom a Prahou neexistuje. Cestujúci sa musia spoliehať na autobusy, prípadne iné vlakové linky. Po novom cestovanie do Prahy potrvá menej ako päť hodín. „Reálne to je, pre nás to bude aj pilotný projekt ostrej diaľkovej prevádzky, aby sme sa čo najlepšie pripravili na súťaže, ktoré chystá ministerstvo dopravy. Táto trasa má podľa nás potenciál,“ tvrdí obchodný riaditeľ Arrivy Jiří Nálevka.

Aktuálne na slovenských koľajniciach pôsobia dvaja súkromní dopravcovia. RegioJet prevádzkuje spoje na trasách Praha – Košice, Bratislava – Košice a Bratislava – Komárno. Český Leo Express a Pendolino pôsobia na trati Praha – Košice. Ministerstvo dopravy navyše pripravuje tender na prevádzku štátom dotovaných vlakov z Bratislavy do Banskej Bystrice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #Praha #Trenčín #Arriva