Marcové tržby obchodníkov boli vyššie ako vlani

Tržby v slovenskom maloobchode po slabom úvode roka v marci opäť vzrástli. Podľa údajov Štatistického úradu SR boli totiž medziročne vyššie o 1,9 %, kým vo februári vykázali naopak pokles o 0,3 % a v januári stagnovali.

06.05.2015 14:37
debata (1)

Za celý prvý kvartál roku 2015 tak maloobchodné tržby na Slovensku vďaka marcovému oživeniu vzrástli o 0,6 %. Na medzimesačnej báze tržby maloobchodníkov v marci oproti februáru vzrástli o 0,7 %.

Medziročný rast tržieb bol pritom zaznamenaný v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 6,2 %, maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 5,1 %, maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 3,6 %, maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 2 %, maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 1,7 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 0,5 %. Tržby klesli v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 2,1 %, maloobchode v stánkoch a na trhoch o 1,6 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 0,1 %.

Z ostatných sektorov vnútorného obchodu sa v marci výrazne medziročne zvýšili tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 16,2 %, keď tržby v samotnom predaji motorových vozidiel stúpli až o štvrtinu. Za celý prvý štvrťrok tak tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov vzrástli o 12,3 %. Medzimesačne boli v marci oproti februáru vyššie o 4,3 %.

Tržby vo veľkoobchode vykázali medziročný rast druhý mesiac v poradí, keď v marci stúpli o 3,5 %. Za celý prvý štvrťrok to znamenalo nárast tržieb vo veľkoobchode o 0,4 %. Medzimesačne veľkoobchodné tržby vzrástli o 2,7 %. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev v treťom mesiaci tohto roka stúpli o 4,9 %, v ubytovaní boli naopak medziročne nižšie o 1 %. Podobne za celý prvý štvrťrok tržby v reštauráciách vzrástli o 2,9 %, kým v ubytovaní klesli o 0,6 %. Ubytovanie bol zároveň aj jediný sektor, ktorý vykázal v marci oproti februáru medzimesačný pokles tržieb, a to o 0,4 %. Tržby v reštauráciách a pohostinstvách oproti februáru naopak vzrástli o 0,9 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod