Francúzsky premiér chce jednotnú minimálnu mzdu v EÚ alebo eurozóne

Francúzsky premiér Manuel Valls v stredu zopakoval záujem Paríža na zavedení jednotnej minimálnej mzdy v krajinách Európskej únie alebo aspoň v štátoch eurozóny.

06.05.2015 21:10
debata (44)

Podľa agentúry AFP zdôraznil, že je potrebné „bojovať proti všetkým formám sociálneho a daňového dumpingu a tiež proti zneužívaniu daňovej optimalizácie“.

„Musíme zabezpečiť dodržiavanie jednoduchého princípu: spoločnosti by v Európe mali byť zdanené tam, kde vytvárajú svoje zisky,“ vyhlásil premiér nastredajšom zasadnutí vlády.

Podľa Vallsa by eurozóna mala byť považovaná za jednotný celok s jednotnými pravidlami. Nie je podľa neho správne, aby si krajiny platiace jednotnou menou konkurovali nižšími mzdami a sociálnym poistením. Šéf francúzskej vlády zdôraznil, že nakoniec tak „všetci prehrajú“. Daňovú politiku majú krajiny vraj koordinovať.

Francúzsko má problém s rekordnou nezamestnanosťou, ktorá v marci dosiahla 3,51 milióna ľudí. Medziročne počet osôb bez práce vzrástol o takmer päť percent. Pre francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý vo volebnej kampani sľuboval pokles nezamestnanosti a ktorý si teraz pripomína tretie výročie od svojho volebného víťazstva, ide o vážny neúspech. Hollandeovo trojročné vládnutia hodnotí nepriaznivo 81 percent Francúzov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #minimálna mzda #Francúzsko #eurozóna #rovnaká