Niektoré obchody v Dánsku môžu prestať prijímať hotovosť

Dánska vláda navrhla oslobodenie vybraných maloobchodných predajcov od zákonnej povinnosti prijímať platby v hotovosti.

07.05.2015 06:48
debata (23)

Dánsko sa tak priblížilo k „bezhotovostnej“ ekonomike, píše agentúra Reuters. Hotovosť by podľa vládneho návrhu nemuseli od budúceho roka prijímať napríklad predajcovia odevov, čerpacie stanice či reštaurácie.

Takmer tretina dánskej populácie už využíva službu MobilePay, ktorá umožňuje bezhotovostný prevod peňazí prostredníctvom inteligentných mobilných telefónov. Dánsko takisto patrí medzi vedúce krajiny Európskej únie v počte platieb kreditnými kartami na obyvateľa.

Návrh je súčasťou predvolebného balíka opatrení na podporu hospodárskeho rastu, ktorého cieľom je zníženie nákladov a posilnenie produktivity v podnikateľskom sektore. Opatrenia ešte vyžadujú súhlas parlamentu, termín hlasovania zatiaľ nie je známy.

Podľa agentúry Reuters nie je pravdepodobné, že by sa návrh v Dánsku stretol s väčším odporom. V krajine je totiž už teraz úplne bežné hradiť prostredníctvom platobnej karty aj tie najmenšie nákupy, ako je napríklad balíček žuvačiek.

Organizácia Finansraadet, zastupujúca záujmy dánskych finančných inštitúcií, uviedla, že odchod od hotovosti by obchodom ušetril peniaze za bezpečnostné opatrenia a čas, ktorý zamestnanci strávia manipuláciou s hotovosťou v pokladni. Existujú však obavy, že úplný prechod na elektronické platby by mohol zvýšiť riziko podvodu.

Medzi hlasnými propagátormi prechodu k bezhotovostnej spoločnosti je podľa agentúry Reuters zakladateľ a bývalý generálny riaditeľ amerického softvérového gigantu Microsoft Bill Gates.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #karty #Dánsko